пʼятниця, 12 серпня 2011 16:51

Арктичний лід припинить танути на декілька років

Арктичний лід припинить танути на декілька років

Комп'ютерне моделювання, проведене Національним центром атмосферних досліджень США, підтверджує попередні висновки інших наукових груп про те, що рівень втрати арктичного морського льоду в останні десятиліття не можна пояснити лише природними причинами та те, що річний лід зрештою зникне, якщо поточна зміна клімату продовжиться.

А те, що перед фінальною прямою його площа, навпаки, стабілізується або навіть буде рости близько десятка років, стало несподіваним результатом.

Автор дослідження Дженніфер Кей пояснює це тим, що доля морського льоду залежить не тільки від діяльності людини, але й від непередбачуваної природної мінливості клімату. Наприклад, щось може трапитись з атмосферою, може змінитися троянда вітрів тощо.

Проте остаточна доля полярного льоду в умовах глобального потепління не викликає сумнівів. Дослідниця вважає, що йому залишилось не більше 50-60 років.

Дослідники також провели комп'ютерне моделювання, щоб відповісти на інше фундаментальне питання: чому в кінці XX століття арктичний морський лід танув набагато швидше, ніж прогнозували моделі? На основі аналізу декількох сценаріїв учені розділили відповідальність між антропогенним парниковим ефектом і природною мінливістю клімату.

Нагадаємо, з 1979 року, коли завдяки супутникам стали доступні точні вимірювання, площа льоду в Арктиці скоротилась на третину. Рекордно низький рівень був 2007 року.

Результати дослідження опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.

Зараз ви читаєте новину «Арктичний лід припинить танути на декілька років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути