Ексклюзиви
неділя, 29 червня 2008 15:54

Учені: Арктичні льоди розтануть до 2070 року

Арктичні льоди можуть повністю розтанути до 2070 року, йдеться в матеріалах, підготовлених російським комітетом Ради Федерації у справах Півночі.

До такого висновку в комітеті прийшли, проаналізувавши швидкість танення арктичних льодів.

"Глобальне потеплення підсилило процес швидкого танення арктичних льодів, і за останніх 100 років льодове покриття в Арктиці зменшилося майже на третину", - заявив член комітету Юрій Воробйов.

За його словами, з 1970 по 2003 рік покрив арктичних льодів скоротився на 25%.

"За останніх 30 років товщина морських льодів в Арктиці зменшилася на 1,3 метра, тобто майже удвічі, а що менший лід, тим коротше льодовий період, і тепер льоди починають танути навесні раніше, покривають поверхню води восени пізніше", - пояснив експерт.

Згідно з поведеними розрахункам, до 2050 року Північний морський шлях буде відкритий сто днів в році замість 20 днів, як це відбувається в даний час.

"Танення арктичних льодів може поставити під загрозу виживання корінних народів північних територій, оскільки порушується їхній традиційний спосіб життя, а також привезти до затоплення великих площ і, більш того, до зникнення окремих біологічних видів, таких як білі ведмеді, кільчаста нерпа", - відзначив він.

Ця ситуація також загрожує техногенними і екологічними катастрофами, а також може привести до руйнування інфраструктури населених пунктів. Танення багаторічного мерзлого грунту, що "посилилося, приведе до зростання обвалів, а також осідань грунту і відповідно до ослаблення фундаментів житлових будинків і споруд, що зумовить виникнення надзвичайних ситуацій", - застерігає Воробйов, повідомляє Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Учені: Арктичні льоди розтануть до 2070 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути