вівторок, 20 жовтня 2009 12:25

Американці переоцінили швидкість танення льодовиків в Арктиці

Американці переоцінили швидкість танення льодовиків в Арктиці

Вченим вдалося встановити, що швидкість танення антарктичного льоду переоцінили .

Відомо, що танення льоду призводить до підйому ґрунту, який розташовується під льодовиками. Це, у свою чергу, викликає зміни в гравітаційному полі Землі, які і реєструвалося в рамках проекту GRACE.

У рамках дослідження Техаського університету в Остіні, вчені повторно аналізували дані, зібрані в рамках місії GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment) в 2006 році.

Арктика не розтане до 2030 року

Використовуючи дані про зміну крижаного покриву, зібрані з датчиків GPS на всій території південного континенту, вчені змогли встановити, що антарктичний ґрунт піднімається повільніше, ніж передбачалося за результатами GRACE.

Звідси науковці зробили висновок, що танення льодів відбувається повільніше, ніж вважалося. Поки вчені не можуть уточнити, наскільки повільніше, і кажуть, що "ймовірно, поправки невеликі".

При цьому дослідники застерігають від помилкового оптимізму, підкреслюючи, що танення антарктичного щита становить серйозну проблему для світової спільноти - зростання рівня океану загрожує затопленням багатьом населеним територіям.

Зовсім недавно екологи підтвердили, що до 2030 року на іншому полюсі - Північному - остаточно зникне постійний лід, тобто кожне літо Арктика буде звільнятися від крижаного покриву. Дані висновки стали результатом експедиції Catlin Arctic Survey, яка була організована за підтримки принца Уельського Чарльза.

За матеріалом: Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Американці переоцінили швидкість танення льодовиків в Арктиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути