четвер, 14 травня 2009 16:16

Росія готується до війни в Арктиці?

Росія готується до війни в Арктиці?
Загострювана боротьба за світові запаси енергоносіїв може вилитися в озброєні конфлікти, пише The Guardian.

Видання відзначає, що в національній стратегії безпеки Росії, "американська ПРО названа в документі одним з головних викликів Росії, а в списку потенційних гарячих точок з"явився новий регіон - Арктика". За даними газети, Росія нещодавно направила до Арктики своїх військових.

На думку кореспондента The Guardian Люка Гардінга, стратегія відображає різке погіршення відносин Росії із Заходом за останнє десятиліття.

Він також нагадує, що в минулій стратегії однією з головних загроз безпеці був тероризм, причому боротьба Росії з сепаратистами Чечні позиціонувалася як елемент світової війни з терором. Проте тепер, пояснює автор статті, Москва боїться розриву між військовими потенціалами США і Росії, а також загострення конкуренції за нафтогазові ресурси, що вичерпуються.

Про "війну в Арктиці" пише ще одне видання. Журналістка The Times Бронуен Меддокс заявила, що "чутки про ймовірність війни в районі Північного Льодовитого океану були опубліковані того ж дня, коли закінчився термін подачі заявок на океанське дно в ООН", додаючи, що це всього лише випадковість.

"Ймовірно, передбачається, що похмура і люта "Стратегія національної безпеки РФ", що передрікає загрози і конкуренцію Росії з усіх боків, змусить інші країни затремтіти і відмовитися від своїх заявок", - пише Меддокс.

Вона також відзначає, що державні кордони в акваторії Північного Льодовитого океану ще не встановлені, і заявок, що частково перекривають одна одну, подано багато.

"Але поки процес не вийшов з-під контролю, і сторони не переконалися у вирішенні проблем засобами дипломатії", - вказує журналістка.

На думку Меддокса, найзапеклішими можуть стати дві суперечки: між Росією і Данією за хребет Ломоносова і між Канадою і США за протоки, що розділяють канадські острови, які Оттава вважає своїми територіальними водами, а Вашингтон - міжнародними.

Нагадаємо, учені прийшли до висновку, що Росія може претендувати на великий шматок Арктики, що тягнеться до Північного полюсу, оскільки підводний хребет Ломоносова, який пролягає під арктичними льодами, є продовженням російської території.

Згідно з конвенцією ООН по морському праву, територію всередині Північного полярного кола ділять п"ять держав - Канада, Норвегія, Росія, США і Данія, якій належить острів Гренландія. Кожна з цих країн контролює так звану 200-мильну економічну зону (320 км) від північної частини свого узбережжя.

Північно-західний прохід привертає до себе увагу завдяки глобальному потеплінню. За деякими оцінками, в Арктиці залягають мільярди тонн нафти і газу (25% світових запасів), які можуть виявитися більш досяжними, коли почне танути крижана шапка, що покриває їх. Тим часом, через підвищення цін на вуглеводні, їхній видобуток стає все більш рентабельним.

За матеріалами Inopressa.ru, Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Росія готується до війни в Арктиці?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути