Ексклюзиви
четвер, 27 жовтня 2011 11:58

Американські протести можна порівняти із "податковим майданом" — політолог

Американські протести можна порівняти із "податковим майданом" — політолог

Американці, які вийшли на вулиці із протестами проти дій влади, чинять правильно. Таку думку у новому номері журналу "Країна" висловив американський політолог Олександр Мотиль.

"Більшість американців стурбовані тим, що система є явно несправедливою. Але головне інше – людям було дуже важко останні три-чотири роки. Є безробіття. Офіційно воно зачіпає 9,5 відсотка американців, а фактично – 18. П'ята частина населення не працюють – це дуже багато", - зауважив він.

Тисячі здебільшого молодих людей третій тиждень штурмують головну фінансову вулицю США, Волл-Стріт. Так привертають увагу до "злочинів фінансової верхівки та корупції". Ночують у наметових містечках і просто неба на картонних коробках. Кажуть, готові там зимувати.

Політолог підкреслив, що американців найбільше роздратувала політика влади підтримувати компанії, які too big to fail – "завеликі, щоб зазнати краху".

"Банки, фінансові фірми отримували величезні гроші ще за Джорджа Буша-молодшого, а Обама продовжив цю політику. Багато хто вважає це несправедливим: "Ми замалі, значить, можемо зазнати краху й банкрутства. А вони завеликі – й не можуть. Наші гроші рятують їх, а чому вони не допомагають нам?", - наголосив Мотиль.

"Є ще один момент, який нагадує українських політиків. Торік банки продовжували отримувати допомогу – хоча вони вже цілком нормально працювали й мали високі прибутки. Близько 15 мільярдів доларів вони роздали своїм робітникам та вищому керівництву як бонуси. Отже, там грошей – аж по вуха, живуть вони добре, літають приватними літаками, мають "межигір'я" – а ми без нічого й не маємо жодних перспектив. Ні собі, ні дітям. Так діла не буде. Ось це і стало мобілізуючим фактором", - зазначив він.

Олександр Мотиль зауважив, що у даній ситуації також проявилась суто американська специфіка.

"За останні два-три роки розвинувся так званий рух Tea Party (англійською "чайна партія" або "чаювання" – обігрується знамените "Бостонське чаювання" 1773-го, з якого в США почалася війна за незалежність від Великої Британії, – ред.). Це відгалуження Республіканської партії, по суті, їхня електоральна база – люди з містечок та сіл центральних штатів, які також незадоволені Обамою та діючою економічною системою. Їх можна порівняти з тими українцями, які вийшли на "податковий майдан". І тут, і там говорять про те, що треба зменшити роль держави, дати людям свободу", - підкреслив політолог.

Про причини і можливі наслідки американських протестів Олександр Мотиль розповідає у новому номері журналу "Країна" № 41 (94) за 28 жовтня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Американські протести можна порівняти із "податковим майданом" — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути