неділя, 18 вересня 2011 11:07

Американські безробітні влаштували "День гніву" у Нью-Йорку
8

Фото: Фото: Reuters

Кілька тисяч людей взяли участь в суботув акціях протесту, що пройшли в різних частинах південного Манхеттена. Вони висловили незгоду з американською фінансовою системою, яка, на їхню думку, "жертвує благополуччям звичайних громадян заради інтересів багатіїв".

Активісти готували велику акцію протесту, що отримала неофіційну назву "День гніву Сполучених Штатів", протягом декількох місяців. При цьому вони максимально задіяли - за прикладом організаторів недавніх масових виступів у Єгипті, Іспанії та Ізраїлі - соціальні мережі та інтернет-спільноти. У плани входила повна блокада Уолл-стріт - вулиці, що є фінансовим серцем США.

Учасники акції збиралися розміститися в південній частині з наметами і залишатися там протягом декількох тижнів або навіть місяців, поки влада країни всерйоз не візьметься за вирішення проблем з безробіттям і зростаючою класовою нерівністю. Однак, через те, що про "День гніву" було відомо заздалегідь, поліція змогла підготуватися - вже з самого ранку, до прибуття активістів, безліч кварталів у південній частині Манхеттена були оточені. Учасникам акції протесту залишили лише невелику ділянку Уолл-стріт і прилеглих вулиць. В результаті протестуючі розбилися на безліч невеликих груп, які відправилися у сквери, площі та парки міста.

В акції взяли участь люди різного віку, в основному - безробітні. 23-річний кухар з Коламбуса, штат Огайо, Мік Чемберлейн приїхав в Нью-Йорк автостопом, не маючи грошей.

"У цій країні мільйони людей сидять без роботи, - заявив він. - А в цей час 99 відсотків грошей зосереджені в руках 1 відсотка населення".

68-річний житель нью-йоркського району Квінс Білл Стейерт, стоячи на барикадах вулиці, кричав: "Прикрийте Уолл-стріт". Усюди були помітні плакати з написами "Демократія, а не акціонування", "Ні культу корпорацій".

Незважаючи на участь в акції безлічі соціальних груп, у тому числі анархістів і антиглобалістів серйозних інцидентів протягом дня не виникло. Поліція Нью-Йорка не стала застосовувати зайву силу до маніфестантів, хоч і офіційного дозволу на проведення акції вони не мали.

"Ми були чудово обізнані про її підготовку, тому було вирішено не приймати якихось особливих заходів, крім оточення деяких найбільш важливих об'єктів", - заявив офіційний представник поліцейського управління Нью-Йорка Пол Браун.

Зараз ви читаєте новину «Американські безробітні влаштували "День гніву" у Нью-Йорку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути