понеділок, 14 червня 2010 11:45

Американці знайшли в Афганістані корисних копалин на трильйон доларів

Американці знайшли в Афганістані корисних копалин на трильйон доларів

Американські експерти виявили в Афганістані поклади природних копалин на 1 трлн доларів. Серед них залізо, мідь, кобальт, золото і навіть рідкісний літій.

Ці родовища можуть зробити Афганістан "літієвою Саудівською Аравією", оскільки це основна сировина, яка використовується у виробництві акумуляторів для ноутбуків і мобільних телефонів.

На даний момент встановлено, що найбільшими є родовища заліза і міді. Також знайдено багато покладів ніобію, металу, що використовується при виготовленні сталі із надпровідністю.

На думку фахівців із США, родовища настільки багаті, що можуть перетворити виснажену країну в один з найуспішніших світових центрів добувної промисловості. Це величезний потенціал, що має велике значення, незважаючи на багато "але", які можуть виникнути у зв'язку з цим питанням, вважає глава Центрального командування США.

Досліджувати мінеральні ресурси на території Афганістану американські експерти почали в 2006 році, використовуючи дані, зібрані радянськими вченими в 1980-х роках під час радянського вторгнення в країну. Багатообіцяючі результати стали передумовою до складнішого і об'ємнішого дослідження минулого року.

Афганський уряд на чолі з Хамідом Карзаєм був сповіщений про приголомшливі знахідки. Незважаючи на те, що знадобляться багато років для становлення добувної промисловості, вкладення в неї можуть з'явитися набагато раніше, оскільки знайдені поклади металів обіцяють надзвичайні прибутки. Це допоможе також створити нові робочі місця для афганського населення.

Втім, висловлюються також побоювання, що знахідки можуть стати новим приводом до активізації талібів, які прагнутимуть захопити такі багаті ресурси.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Американці знайшли в Афганістані корисних копалин на трильйон доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути