четвер, 25 березня 2010 13:38

НАТО не знищуватиме плантації опіуму в Афганістані через бідних селян

Росія запропонувала НАТО здійснити операцію щодо масштабного знищення посівів опіумного маку в Афганістані шляхом розпилювання отрутохімікатів, проте офіційний представник НАТО Джеймс Аппатурай цю ініціативу категорично відкинув.

За словами Аппатурая, в запасниках руху "Талібан" знаходиться така кількість опію, що разова акція по знищенню посівів була б не надто ефективною. Крім того, НАТО вважає, що проблему виробництва наркотиків в Афганістані необхідно вирішувати дужеобережно - аби не втратити лояльність місцевих жителів, для багатьох з яких вирощування наркотику є єдиним джерелом доходу.

"Ми не можемо поставити себе в ситуацію, в якій позбавимо людей, що живуть в другій за бідності країні світу, єдиного джерела доходу без надання їм будь-яких альтернативи", - сказав Аппатурай.

Замість цього представник альянсу порадив Росії взяти активнішу участь в операції по боротьбі з талібами в Афганістані, керівники яких, на думку НАТО, є основними організаторами лабораторій з виробництва наркотиків з опіумного сировини та організаторами каналів транспортування героїну за межі Афганістану, в тому числі в Росію .

Аппатурай нагадав, що в ході свого недавнього візиту до Москви генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен просив Росію надати допомогу альянсу в підготовці афганських фахівців з боротьби з наркотиками. Також представники НАТО неодноразово просили російські збройні сили надати силам альянсу в Афганістані додаткові вертольоти для патрулювання місцевості та перевезення військового контингенту. В даний час сили ISAF в Афганістані відчувають брак в подібної техніки.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «НАТО не знищуватиме плантації опіуму в Афганістані через бідних селян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути