субота, 05 грудня 2009 11:55

НАТО та Росія домовились про військову співпрацю

НАТО та Росія домовились про військову співпрацю

Рада Росія-НАТО схвалила на засіданні в Брюсселі всі три винесених на затвердження документи, один з яких - робочий план на 2010 рік - має на увазі активізацію військової співпраці.

"Ми домовилися про спільний план дій на 2010 рік, включаючи відновлення нашої військової співпраці", - заявив генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен на прес-конференції після закінчення зустрічі.

Також в бельгійській столиці сторони домовилися про спільний аналіз сучасних викликів і загроз і про вдосконалення роботи Ради Росія-НАТО. Прикладом "спільних загроз" Фог Расмуссен назвав, зокрема, підрив "Невського експресу".

Сферами, в яких НАТО розраховує на тісну співпрацю з Росією, названі взаємодія по Афганістану, боротьбу з тероризмом, піратством і наркотрафіком, а також спільні зусилля в сфері протиракетної оборони, нерозповсюдження і роззброєння.

Раніше повідомлялося, що при узгодженні порядку денного п"ятничної зустрічі у сторін виникла низка розбіжностей. Так, одним з проблемних питань став Афганістан. Постійний представник Росії в НАТО Дмитро Рогозін заявив, що НАТО відмовлялося допускати Росію "до внутрішніх форматів обговорення ситуації" в цій країні. Проте, теми Афганістану все ж таки торкнулися на п"ятничному форумі.

Розбіжності також виявилися з питань забезпечення європейської безпеки. При цьому характер цих розбіжностей уточнений не був. Також Дмитро Рогозін заявляв, що в НАТО формується ціла фракція, яка негативно налаштована з приводу відновлення співпраці з Росією. Рогозін звинуватив Канаду в блокуванні документів, необхідних для організації роботи Ради, проте згодом Посольство Канади в Москві цю інформацію спростувало.

Зустріч, що пройшла в Брюсселі, стала першим засіданням Ради Росія-НАТО з серпня 2008 року, коли відносини між Росією і альянсом були заморожені через військову операцію в Південній Осетії. Тоді попередній секретар альянсу Яап де Хооп Схеффер оголосив роботу Ради Росія-НАТО замороженою доти, поки Росія не виведе свої війська на позиції до збройного конфлікту. У відповідь Росія розіслала повідомлення членам альянсу про припинення військової співпраці з НАТО, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «НАТО та Росія домовились про військову співпрацю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути