Ексклюзиви
пʼятниця, 24 квітня 2009 08:24

НАТО передаватиме Росії інформацію про загрози

НАТО передаватиме Росії інформацію про загрози
Командний центр НАТО, який з"явиться в Польщі, "передаватиме Росії інформацію про потенційні загрози в повітряному просторі", повідомив у четвер на прес-конференції в Білостоку міністр національної оборони Польщі Богдан Кліх.

"Такий центр (НАТО) справді буде, і ми розглядаємо це як важливий елемент співпраці з нашими східними сусідами", - Кліх.

Передбачається, що дані, зібрані вздовж східного кордону альянсу радарними станціями в Норвегії, Польщі та Туреччині, передаватимуться до РФ через командний центр НАТО, дислокований у Польщі. Натомість, як зазначають місцеві ЗМІ, Москва інформуватиме про потенційні загрози для альянсу.

Глава польського оборонного відомства зазначив також, що поява такого командного центру НАТО має показати, що Польща відкрита для співпраці з східними партнерами, зокрема, з Росією, а також продемонструвати Москві, що відновлення діалогу з РФ "не має виключно політичний характер", за деклараціями йдуть конкретні факти.

Зараз НАТО намагається відновити повноформатну співпрацю з Росією. Роботу Ради Росія-НАТО альянс припинив в односторонньому порядку у вересні 2008 року - після війни на Кавказі. Країни альянсу звинуватили російську сторону в непропорційному застосуванні сили і оголосили про припинення проведення засідань Ради Росія-НАТО на всіх рівнях. РФ у відповідь вирішила заморозити ряд спільних програм з альянсом.

На цьому тижні Росія офіційно повідомила НАТО про перенесення наміченої на 7 травня засідання Ради Росія-НАТО на рівні начальників генеральних (головних) штабів. Москва висловлює різке незадоволення майбутніми в Грузії міжнародними навчаннями під егідою Північноатлантичного альянсу. Багатонаціональні навчання під егідою НАТО Cooperative Longbow 09/Сooperative Lancer 09 пройдуть в Грузії з 6 травня по 1 червня, в них візьмуть участь близько 1,3 тисяч військовослужбовців з країн альянсу і його партнерів. У НАТО стверджують, що навчання є військово-штабними і проходитимуть без застосування зброї і військової техніки. Проте Росія заявляє, що рішення провести навчання в Грузії не сприяє зближенню НАТО з Росією і загрожує ускладненнями.

У Польщі до 2013 року планується розмістити десять американських ракет-перехоплювачів. Росія також виступає проти, оскільки бачить в цьому загрозу своїй безпеці.

За матеріалами: РІА Новости, NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «НАТО передаватиме Росії інформацію про загрози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути