вівторок, 08 квітня 2008 10:32

Американці більше схильні прийняти чорношкірого президента, ніж президента-жінку

Більшість американців вважають, що країна готова прийняти чорношкірого президента і президента-жінку. При цьому перевага - на боці президента-афроамериканця. За даними опитування громадської думки, 76% вважають, що "Америка готова до того, щоб президентом став афроамериканець". Про те, що країна готова вибрати жінку главою держави, заявили 63% респондентів.

Показово, що на користь президента- афроамериканця висловилися 78% білих американців і 69% чорношкірих жителів США. На користь жінки-президента - 65% білих американців і 59% чорношкірих.

Опитування проводилося дослідницькою службою Opinion Research Corp. на замовлення телекомпанії CNN, в нім взяли участь близько 2,2 тис. жителів США.

В даний час боротьбу за право стати єдиним кандидатом на президентських виборах від Демократичної партії США ведуть чорношкірий сенатор від штату Іллінойс Барак Обама і сенатор від штату Нью-Йорк, колишня перша леді США Хіларі Клінтон. Одному з них на майбутніх в листопаді цього року президентських виборах протистоятиме сенатор від штату Арізона Джон Маккейн.

Протягом останніх півтора місяців рейтинг популярності Обами значно піднявся. Він також обігнав свою суперницю по числу соратників серед делегатів майбутнього Національного з"їзду Демократичної партії. Він заручився голосами 1634 делегатів, тоді як за Клінтон готові віддати свої голоси 1500 чоловік.

Суперник Обами і Клінтон сенатор-республіканець від штату Арізона Джон Маккейн зібрав в березні на потреби своєї передвиборної кампанії більше 15 млн доларів. Про це в понеділок офіційно заявили його помічники.

Як відзначають політоглядачі, минулий місяць приніс йому найбільшу суму пожертвувань з моменту початку ним передвиборчої діяльності минулого року. В той же час йому вдається отримувати набагато менше грошей, ніж Бараку Обамі і Хіларі Клінтон. Колишня "перша леді" Америки за березень зібрала близько 20 млн доларів. Її основний суперник по партії Барак Обама поклав в свою "скарбничку" більше 40 млн доларів.

У стані республіканців боротьба за висунення фактично закінчилася, оскільки Маккейну вдалося заручитися необхідним числом голосів делегатів на загальнонаціональний з"їзд партії, який відбудеться на початку вересня цього року в Міннеаполісі (штат Міннесота). У демократів до цих пір ясності немає, і не дивлячись на цей факт, Барак Обама отримує все більше і більше пожертвувань, зокрема, і від американців, які раніше завжди підтримували представників Республіканської партії, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Американці більше схильні прийняти чорношкірого президента, ніж президента-жінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути