понеділок, 05 квітня 2021 20:23

Америка з нами. Кремль має бути обережним - експерт

Америка з нами. Кремль має бути обережним - експерт
Володимир Дубовик: "Америка не раз підштовхувала наc до реформ". Фото: Facebook

Американського президента Джозефа Байдена до розмови з українським колегою Володимиром Зеленським спонукало зростання напруженості на окупованому Донбасі, розповів Gazeta.ua експерт-американіст Володимир Дубовик.

"Загострення супроводжується пропагандистською кампанією російських ЗМІ. Заявляють, що Україна напала на мирний Донбас. Білий дім вирішив, що не можна стояти осторонь і треба втрутитися. Цьому передувала заява міністра оборони США Ллойда Остіна про готовність підтримати Україну в разі посилення агресії з боку РФ", – наголосив експерт.

Міждержавні відносини визначаються не тільки телефонними розмовами, вважає Дубовик. Існує багато інших індикаторів, за якими можна зробити висновок, що американська підтримка є стратегічною і стабільною, особливо у військовій сфері. Наразі суттєвих розбіжностей між Україною і США немає. Щодо безпеки й територіальної цілісності Америка недвозначно продемонструвала, що вона з нами.

"Останні сім років завжди були імовірні сценарії російської агресії. Росія діє рішуче і без контролю. Проблема в тому, що коли російські війська з'являються на Донбасі, то американські там не з'являться. Проте США надають нам активну підтримку в військовій, політичній та дипломатичній сферах. Тож росіяни мають брати це до відома. РФ вже отримала низку санкцій за свої зовнішньополітичні дії. Тому Кремль має бути обережним із переміщенням військ на територію України", – зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хомчак розповів, скільки російських солдат топчуться по окупованому Донбасу й Криму

Розмова президентів не вплине на просування України в НАТО.

"Не варто підміняти реальні речі ілюзіями та очікуваннями. Рух у напрямку НАТО – це окремий процес. Сподіватися, що раптом щось зміниться і ми почнемо швидко туди просуватися – марно. Зараз не найкраща ситуація для входження у Північноатлантичний альянс. Однак курс на вступ у НАТО має і надалі лишатися пріоритетним", – пояснив Володимир Дубовик.

Реформи в Україні завжди проходять важко. Потребуємо поштовхів, щоб іти правильним шляхом.

"За всю історію Незалежності мали не одне підштовхування у напрямку реформ з боку США. Джо Байден добре обізнаний в цій практиці. Він неодноразово доносив Києву меседжі про те, що нам робити і як розвиватися. Ми чинимо спротив зовнішній російській агресії, але на внутрішньому фронті також треба діяти. І ці дії вже відбуваються. В очікуванні розмови з американським президентом здійснили низку заходів проти російської пропаганди. Наприклад, ввели санкції проти каналів Медведчука. Динаміка є", – розповів він.

Президент США Джозеф Байден у 50-хвилинній телефонній розмові з президентом України Володимиром Зеленським запевнив у підтримці реформ, що проводяться в Україні. Бесіда відбулася 2 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Америка з нами. Кремль має бути обережним - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути