четвер, 19 червня 2008 18:06

94-річний Артем Чернєй бив будівельників ціпком

Автор: фото: Віктор КОШМАЛ
  Будівельники складають секції паркана біля будинку 22а на вулиці Рокосовського в Чернігові. Жителі не дали руйнувати стіну і будувати окремий вхід у квартирі на першому поверсі, яку хотіли переобладнати під магазин
Будівельники складають секції паркана біля будинку 22а на вулиці Рокосовського в Чернігові. Жителі не дали руйнувати стіну і будувати окремий вхід у квартирі на першому поверсі, яку хотіли переобладнати під магазин

9 червня мешканці 14-поверхівки на вул. Рокосовського, 22а в Чернігові взялися за руки і не пустили до будинку екскаватор. Квартиру на першому поверсі купили підприємці, почали її реконструювати під магазин. Після цього на будинку з"явилися тріщини. Тепер мешканці ночами чергують — очікують нових приїздів будівельників.

Багатоповерхівку на Рокосовського вважають зразковою. Її мешканці створили об"єднання співвласників будинку "Добробут". Раніше на на сходах збиралися бомжі, наркомани. Тепер на вході сидить консьєрж, в під"їзді стоять вазони, двір прибраний і огороджений. У спеціальній кімнаті на першому поверсі залишають велосипеди. Працює  система димовидалення і пожежна сигналізація.

— Трикімнатну квартиру на першому поверсі придбала підприємець, — розповідає голова правління об"єднання співвласників Лариса Лавриненко, 57 років. — Власниця квартири тут жодного разу не була. Через довірену особу торік просила згоди на реконструкцію помешкання під магазин і побудову окремого ґанку. 90 відсотків жильців відмовили. Міське управління архітектури без нашої згоди перевело квартиру в нежитловий фонд. Відділ земельних ресурсів виділив прибудинкову землю під будівництво окремого входу.

27 травня у квартирі будівельники почали зносити стіни. Довбали кувалдами. Трусився весь будинок.

— На четвертому поверсі кухонний телевізор підстрибував, що ледь піймали, — згадує Лавриненко. — По стінах і стелях пішли тріщини. Наш будинок стоїть на сваях і насипному ґрунті. Боїмося навіть для інвалідних колясок розширювати прохід. А тут — зносять стіни.

Позаминулого понеділка будівельники підігнали екскаватор і привезли паркан. Пенсіонери, які сиділи на лавочці, по домофону гукали сусідів.

— Чоловік 15 повибігали хто в чому був, — каже Любов Дьоміна, 38 років. — Я вискочила  з мокрим волоссям. Стали на пагорбі перед будинком, взялися за руки. Техніку не пустили. Робітники в цей час почали ставити паркан. Нас обступило восьмеро здоровенних мужиків. Студенти виходили з тролейбусів і приєднувалися, а також мами з дітьми, інваліди. Викликали міліцію.

94-річний інвалід війни Артем Чернєй якраз вийшов погрітися на сонечку.

— То був мій останній бій, — сміється чоловік. — Дорогу перегородили троє мордоворотів. Стояли, всміхалися і не пускали. Раз так, — кажу, — буду прориватися. І став молотити ціпком їх по черевиках. Вони тільки штовхалися. Спробував сісти на стілець. Висмикнули. Ледь устиг схопитися за ріг будинку.

Переговори між жителями, міліцією і будівельниками тривали 2 год. Опівдні будівельники забрали техніку, паркан і поїхали. Мешканці написали скаргу до прокуратури й звернулися до суду із вимогою зупинити незаконне будівництво.

— Торік 22 сотки прибудинкової території міськрада виділила нам у користування на 25 років, — показує документи заступник голови "Добробуту" Юрій Мельников, 54 роки. — Будинок є власністю "Добробуту". Для того, щоб реконструювати квартиру, треба згода мешканців.

У Чернігові кілька років люди не дають розпочати будівництво на вулиці Савчука і Мстиславській.

6 червня жителі будинку по вул. Савчука, 7б написали заяву про проведення суботника. На ньому вони розібрали й склали третину паркана будмайданчика, що заходив на парковку та дитмайданчик.

— Навіть якщо будуть усі документи, жителі просто не дадуть будувати, — запевняє 32-річний Олександр. — Наш будинок стоїть на намивному ґрунті, тріщить, дає усадку. Його планували збудувати з двох секцій, але другої сім років тому не дозволила міська архітектура. Хтозна, як позначиться на нашому домі ця стройка. Станемо ланцюгом або перегородимо вузькі проїзди машинами.

На Мстиславській місце під будинок у дворі багатоповерхівок залишене ще за радянських часів. Але мешканці кажуть, що у них в кварталі немає зеленої зони і дітям ніде гратися. Разів п"ять вони валяли паркан будмайданчика, палили туалет і вагончик будівельників.

— За рік ми сім разів виїжджали на протести проти забудови, — говорить заступник начальника міськвідділу міліції Олександр Попсуй, 40 років. — Жодного разу не застосовували силу. Розводили сторони й не допускали бійки.

Зараз ви читаєте новину «94-річний Артем Чернєй бив будівельників ціпком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути