Ексклюзиви
середа, 26 вересня 2012 12:03
Левко Лук'яненко
Левко Лук'яненко
Громадський діяч, колишній народний депутат України. Багатолітній в'язень радянських тюрем і таборів. Письменник

Спецтема: Боротьба за "мову"

Багато росіян стане на нашу сторону, а Україна поступово українізується

Треба відчути себе не другорядними, а самостійними людьми, які мають свою національну гордість, і які є рівними у відносинах з Росією, особливо в "мовному" питанні.

Російські шовіністи, як Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов, під приводом виконання передвиборчих обіцянок людям , вирішили запровадити закон про регіональні мови, яким російській мові надавався статус регіональної. Той закон, він з політичної точки зору, нібито зрозумілий, бо спрямований на виконання передвиборчих обіцянок. У них в планах йде продовження русифікації України Росією, то цей закон служив би для цього, він підводив юридичну базу під антиукраїнську русифікаторську політику, яку проводить Комуністична партія, Партія регіонів, і вся та клята п'ята московська колона, всі ті сили, що незадоволені незалежністю України намагаються перетворити її у Малоросію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" зареєстрував у Раді проект закону про другу державну мову

Потім, коли був ухвалений закон про регіональні мови, вони проаналізували та побачили, що окрім того, що він політично так спрямований, то він ще й юридично вкрай абсурдний, і виконати його неможливо, тому що, якщо всі 100 національних меншин, які живуть в Україні, почнуть писати своїми мовами заяви різні до всіх рівнів влад, то ці всі рівні влади мали б найняти тоді сотні перекладачів, які б писали, друкували відповіді на тій мові, на якій написана заява. Явний абсурд. Цілого Державного бюджету не вистачить на виконання цього закону. І тоді виникли ці дві ідеї.

Президент після зустрічі із українськими інтелектуалами, як Кононенком, Жулинським та іншими, він ніби сказав, що створить якусь комісію на розвиток української мови, але після того, підписав той абсурдний закон. Тепер, подивившись, що проголошення регіональної, то росіянам це нічого не дає, все що вони мали, вони і мають, то виникла ця друга ідея – посилити вплив російської мови, її значення, надавши статусу державної. Це вже прямий замах, і означає, що російська мова буде прирівняна до української.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Румунську мову в діловодстві сільради Білої Церкви використовували й раніше

Це шовіністична російська ідея, що бореться проти української мови, культури, української державності. Хоча, фактично, російська мова займає в Україні дуже велике місце, і її слід було б посунути на задній план, бо Україна – є країною українців. В Україні 80% українців, а за міжнародними стандартами – одна національна держава. Тому національні меншини мають право користуватися демократичними правами, як і в кожній цивілізованій країні, але розвиватися так як вони самі хочуть в межах демократичного ладу в Україні, але без претензій перетворити Україну в щось інше, змінити її мову. Це свідчить про те нахабство російських шовіністів, яке проявляється в черговий раз.

Цей законопроект про другу державну мову викликає додатковий опір з боку українського населення, і не тільки українського. Після першого того закону багато росіян казало : "Ага, як хочуть силою, то ми тепер переходимо на українську мову, бо ми не хочемо виїжджати з України".

Цей закон може посилити тенденцію, тобто він може сприяти розмежуванню українців та не українців, а через те, що абсолютна більшість у нас – українці, то та російська меншина, якої приблизно 4 мільйони по Україні, то вона змушена бути вирішувати питання, чи лишатись тут, чи їхати в Росію.

Я не впевнений в тому, чи пройде законопроект, чи ні, ця Верховна Рада може його прийняти, але просто є проблема запровадження закону в практику. От там воно і спотикнеться.

Ніякого обмеження росіянам в Україні немає, вони мають свої газети. По телевізору та радіо говорять більше російською мовою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фаріон посміялася над робочою групою "теоретика і практика суржику Азарова"

Коли ми почуваємося хоч трошки українцями і маємо національну гордість, то ми повинні ставити питання про справедливі відносини між Україною та Росією. Росіяни, які живуть в Україні знають, що в Росії немає ні однієї української школи. Українці там добиваються цього, але їх там переслідують і з роботи виганяють, і не дають заснувати ні однієї школи.  Тому, було би справедливо закрити всі російськомовні школи в Україні, і заявити на міжнародних відносинах, у відносинах між Москвою та Києвом: "Як Ви хочете, щоб в Україні були російські школи, то відкрийте стільки ж українських шкіл в Росії. Якщо ж не хочете там відкрити стільки ж українських шкіл, то ми ці школи російські перетворимо на українські". Треба підніматися на такий рівень відносин.  Треба відчути себе не другорядними, слухняними, а самостійними людьми, які мають свою національну гордість, і які є рівними у відносинах з Росією.

Поступово українська мова буде розширюватися. Носії антиукраїнської ідеології поступово відмирають , в Україні все збільшується відсоток людей, які народилися в умовах демократичної, незалежної України, які розуміють, що в Україні повинна має українська культура, українська мова. Вони поступово будуть її захищати, поступово Україна українізується, тут нікуди не дінешся. Звичайно діяльність російських шовіністів буде пригальмовувати та ускладнювати цей процес, але цей об'єктивний рух до українізації України ніхто зупинити не може.

Зараз ви читаєте новину «Багато росіян стане на нашу сторону, а Україна поступово українізується». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

107

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути