понеділок, 08 квітня 2013 12:43
Левко Лук'яненко
Левко Лук'яненко
Громадський діяч, колишній народний депутат України. Багатолітній в'язень радянських тюрем і таборів. Письменник

Янукович піддався тискові Заходу

Президент України Віктор Янукович 7 квітня помилував засуджених колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка та ще кількох ув'язнених.

До президента з проханням про помилування Луценка звернулася уповноважена Ради з прав людини. Вона констатувала, що за час відбування основного покарання в місцях позбавлення волі "у Луценка неодноразово фіксувалося погіршення стану здоров'я багатьма медичними фахівцями, що призвело до необхідності оперативного хірургічного втручання". Пізніше Янукович звернувся до Комісії при президентові України у питаннях помилування з проханням невідкладно розглянути звернення Лутковської.

Сам Луценко, а також його рідні неодноразово заявляли, що не будуть просити помилування у президента, бо вважають звинувачення необґрунтованими і розцінюють їх як політичну розправу.

Водночас західні партнери вже привітали та подякувати Януковичу за помилування і звільнення екс-міністра Луценка та інших в'язнів.

Янукович, звільнивши Луценка, піддався тискові Заходу. Захід давно наполегливо вимагає звільнення і Луценка, і Тимошенко.

Цілком розумію Луценка, який висловив небажання писати прохання про помилування, бо вважає себе неcправедливо засудженим. В цьому випадку можна лише припинити справу, як безпідставно порушену.

Луценко - принциповий невинуватий чоловік, який не може просити про помилування, адже це означатиме "програну війну", тому його дії є цілком логічні.

З іншого боку, влада, шукаючи пояснення, як вийти із такої ситуації, бо президент таки зобов'язаний захищати права українців, знайшла вихід - омбудсмен Валерія Лутковська подала клопотання про помилування. За законом про правила роботи комісії з помилування, головою такої комісії я був довгий час, немає обмеження з приводу того, хто може написати клопотання — засуджений, дружина, родичі, громадські організації, чи омбудсмен. Тому, на на підставі свого права, Лутковська й написала таке клопотання.

Є одна цікава річ щодо помилування — якщо людину помилували, то це свідчить про припинення кари за вчинений злочин. Коли президент помилував засудженого, тим самим він вважає, що він надалі перестав бути суспільно-небезпечним.

Між іншим, у 1987-1988 роках, радянська влада також помилувала низку політв'язнів, без їхніх клопотань, без обіцянок з їхньої сторони більше не робити злочинів, зокрема проти влади, а просто помилували їх.

Після звільнення Луценко буде активним гравцем, буде займатися політикою, і факт його звільнення жодним чином його не обмежує.

По-людськи розумію Луценка: йому необхідно після такого полікуватися, відпочити, провести час із сім'єю. Не заважаючи на це, він не забуде про політику. Бо з його натурою, він не "відключиться". Луценку необхідний період на відновлення та входження в систему розуміння останніх подій, але тепер все залежить від нього.

Для України це звільнення — великий плюс, бо означає, що президент піддався тиску Європи. Це значить, що в листопаді він таки бажає підписати Угоду про Асоціацію із Європейським Союзом, а це - реальне зближення із Європою.

З іншого боку, ми бачимо, що політичне керівництво країни — це олігархія, яка розуміє, що входження до Митного Союзу, на противагу ЄС, приведе до втрати Україною самостійності. Отаке суперечливе становище влади — з одного боку вони говорять, що рухаються в Європу, а з іншого боку проводять в Україні антиукраїнську політику. Така характеристика сучасності.

Тимошенко так само випустять, але не зараз, а ближче до підписання угоди із ЄС. Є ж окрема вимога про її звільнення. Омбудсмен може так само написати клопотання, комісія розглянути, і протягом трьох днів її мають випустити.

Зараз ви читаєте новину «Янукович піддався тискові Заходу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути