Ексклюзиви
понеділок, 24 вересня 2012 13:15

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Регіонал" зареєстрував у Раді проект закону про другу державну мову

"Регіонал" зареєстрував у Раді проект закону про другу державну мову
Олександр Черноморов вирішив, що права російськомовних в Україні не дотримуються. Фото: news2000.com.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про внесення змін до закону України" Про засади державної мовної політики "(щодо посилення захисту мовних прав російського і російськомовного населення України), повідомляється на сайті українського парламенту. Даний законопроект був внесений народним депутатом України (фракція Партії регіонів) Олександром Черноморовим і зареєстрований 21 вересня.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що "в процесі схвалення закону ("Про засади державної мовної політики "- ред.) У другому читанні та в цілому не були враховані пропозиції щодо посилення захисту мовних прав російського і російськомовного населення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Румунську мову в діловодстві сільради Білої Церкви використовували й раніше

"Закон, що вступив в силу закон в значній мірі враховує інтереси національних меншин, але не враховує потреби росіян, які проживають на території України і є корінним народом, а разом з великою кількістю російськомовних громадян становлять найчисленнішу мовну групу. Недоліки чинного закону" Про засади державної мовної політики "звужують мовні права росіян, які є громадянами України, та російськомовних громадян в порівнянні з тим рівнем їх захисту, який визначений в Конституції", - йдеться в документі.

Також в обгрунтуванні необхідності прийняття законопроекту зазначається, що "законопроект містить в собі норми, які стануть першим кроком до закріплення в законодавстві України двомовності, яке стане відображенням реального стану двомовності в суспільстві, буде відповідати принципам соціальної справедливості".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо ми хочемо, щоб закон про державну мову перероблювали по чотири рази на рік, його треба доручити саме Азарову" - Капранови

"Метою законопроекту є в першу чергу конкретизація принципів державної мовної політики в частині забезпечення конституційного права російського і російськомовного населення на вільне використання їхньої рідної мови та мови повсякденного використання - російської, як є мовою корінного народу, мовою міжнаціонального і міжнародного спілкування, і мовою, якою користується якщо не більшість, то принаймні половина населення держави", - наголошується в документі.

Законопроект визначає російську мову мовою корінного народу і мовою міжнародного і міжнаціонального спілкування. Прийняття законопроекту не передбачає внесення змін до інших законів на першому етапі і не спричинить додаткових витрат з Державного бюджету України, стверджується в пояснювальній записці.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонал" зареєстрував у Раді проект закону про другу державну мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

647

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути