понеділок, 24 вересня 2012 09:07

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Якщо ми хочемо, щоб закон про державну мову перероблювали по чотири рази на рік, його треба доручити саме Азарову" - Капранови

"Якщо ми хочемо, щоб закон про державну мову перероблювали по чотири рази на рік, його треба доручити саме Азарову" - Капранови
Дмитро Капранов проти того, щоб закони розроблялись чиновникам з манією величі. Фото: kirovograd.comments.ua

Прем'єр Микола Азаров — чемпіон світу по розробці законів, які потім потрібно перероблювати.

Про це Gazeta.ua розповів видавець і кандидат у народні депутати Дмитро Капранов, коментуючи інформацію про те, що саме Азаров стане на чолі групи з розробки закону про державну мову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров очолить другу "мовну" групу

"Податковий кодекс прийняли — тепер кожні три тижні голосують поправки до нього. Закон про мови вони зробили і вже кажуть, що треба поправляти. Азаров ще в 1996 році був автором законів про податок на прибуток і податок на додану вартість. Ці закони поправлялись кожні три місяці, аж до прийняття Податкового кодексу. Тому, якщо ми хочемо, щоб цей закон перероблявся у рік по чотири рази, то обов'язково треба саме Азарову доручити його робити", - зауважив письменник.

Відповідаючи на питання про те, чому напрацювання подібних законів доручають нефаховим людям, Капранов відповів: "У нас абсолютно некваліфікований уряд і, відповідно, народні депутати. Крім відбирати і когось пресувати вони не вміють робити щось конструктивно. Вони не розуміють межу своїх повноважень — їм здається, що вони всезнайки, знають і розуміють усе. Думають, якщо вони вміють вибивати з людей бабки, то значить вони розуміються на мові. Це типовий випадок параної і манії величі, при чому такої корпоративної, яка автоматично нападає на людину, яка зайняла високий пост".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада втрачає контроль над ситуацією - експерт про "мовний" закон

За словами письменника, закон про державну мову потрібен.

"Інша справа, чи потрібен він у нинішній політичній ситуації. Бо в цій ситуації він скоріше провокативний, ніж потрібний. Над такими законами повинна працювати група законодавців, серед яких би були лідери саме громадської думки. Це називається вплив громадянського суспільства на державу. Саме так існують нормальні держави, де враховується думка кваліфікованої активної громади. Таких людей купа в Україні, які розуміються саме на мові, на її державній та соціальній функціях. Не філологи, які займаються мовою внутрішньо, а функцією мови у суспільстві і в державі", - вважає Капранов.

Проте, саме це українським чиновникам і не потрібно, наголошує політик.

"Але оскільки у нас всі чиновники стояють обличчям до начальства, а до громадськості філейною задньою частиною, то вони не чують, що там робиться ззаду. Насправді, в нас є напрацьовані підходи щодо функції державної мови, як державного інструменту. Це не то, що "хачу гаваріть, не хачу гаваріть". Але у нашій державі злодії, і вони не хочуть цього чути, бо їм це не потрібно", - підсумував Капранов.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо ми хочемо, щоб закон про державну мову перероблювали по чотири рази на рік, його треба доручити саме Азарову" - Капранови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути