пʼятниця, 10 серпня 2012 11:44

Спецтема: Боротьба за "мову"

Сьогодні "мовний" закон набув чинності

Сьогодні "мовний" закон набув чинності
Дітище Ківалова-Колесніченка від сьогодні офіційно діє в Україні. Фото: radiosvoboda.org

Закон України "Про основи державної мовної політики", що розширює сферу застосування російської мови та інших мов національних меншин, вступив в силу після офіційного опублікування в п'ятницю. Закон опублікований в офіційному органі українського парламенту - газеті "Голос України" у п'ятницю.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада України прийняла ініційований Партією регіонів (автори - депутати фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов) законопроект "Про основи державної мовної політики". Законопроект зміцнює позиції російської та мов інших національних меншин в регіонах, де їх чисельність 10% і вище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Я змушений читати і писати українською" - "регіонал" вважає російську рідною для України

Відразу після голосування в центрі Києва і в декількох містах почалися акції протесту проти цього закону. Прийняття документа загострило політичну ситуацію в країні.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин відмовлявся підписувати даний закон і написав заяву про відставку. Проте Верховна Рада двічі висловила "вотум довіри" спікеру, не прийнявши відставку.

31 липня Литвин підписав закон і відправив його на підпис президенту.

8 серпня президент України Віктор Янукович підписав цей закон, а також доручив Кабінету міністрів створити робочу групу для розробки пропозицій щодо вдосконалення законодавства про порядок застосування мов в Україні. Робоча група повинна бути створена із залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки і мистецтв, що спеціалізуються на мовних питаннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соболєв: Доручити Азарову розвивати українську — все одно, що поставити шакала стерегти стадо

Після підписання закону главою держави Об'єднана опозиція "Батьківщина" виступила із заявою про те, що відмінить антиукраїнський акт про мови і приверне нинішнього президента та голови Верховної Ради до відповідальності.

Закон встановлює, що державною мовою є українська мова. Згідно з документом, українська мова як державна застосовується по всій території України при здійсненні повноважень органами законодавчої, виконавчої та судової влади, в міжнародних договорах, в навчальному процесі, в навчальних закладах, в межах і порядку, визначених цим законом.

Закон також встановлює, що держава сприяє використанню державної мови в ЗМІ, науці, культурі та інших сферах суспільного життя.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні "мовний" закон набув чинності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

215

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути