четвер, 09 серпня 2012 15:29

"Президент не міг не підписати "мовний " закон" - експерт

"Президент не міг не підписати "мовний " закон" - експерт
Костянтин Бондаренко: мовне питання законами не регулюється. Фото: donbass.ua

Президент Віктор Янукович не мав іншого виходу, як підписати "мовний" закон.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Костянтин Бондаренко.

"Президент не міг не підписати цей закон. Він прийнятий Верховною Радою, більшістю голосів і, відповідно, немає юридичної процедури оскарження", - пояснив він.

Експерт додав: "Президент розуміє той резонанс, який викликав цей закон у суспільстві. Тому він запропонував іншу схему, яка була вироблена разом із інтелігенцією. Схема, яка передбачає, що президент підписує закон, але одночасно з вересня ініціюються зміни до цього закону, які будуть запропоновані інтелігенцією, зміни, які будуть направлені на забезпечення прав української мови".

"Ця схема така, при якій і вовки ситі, і вівці цілі", - переконаний Бондаренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовний" закон - це крок до розпалювання громадянської війни - політолог

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи буде дієвою комісія, яку було створено щодо вдосконалення мовного законодавства, політолог наголосив: "Жодна комісія, яка створювалася при президенті Януковичі, не була бездієвою. Він почав з того, що розпустив понад 50 комісій, які були створені при президенті Ющенку, але при ньому були створені близько 10 комісій і всі ці комісії діють".

Бондаренко додав: "Я далекий від того, щоб оцінювати цей закон в апокаліптичному руслі і говорити про те, що він поставить під загрозу українську мову. Як історик я знаю, що насправді мова є саморегулювальним механізмом і будь-які намагання регулювати мовне питання, виявлялися нежиттєздатними. Це питання, яке не регулюється законодавчими актами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У регіонах готуються висловити недовіру Януковичу через мову

Експерт також переконаний, що закон 1989 року Про мови в УСРС був досконалим: "Інша річ, що тим, хто намагався захищати українську мову, варто було боротися за реальне наповнення реальним змістом. Але маємо те що маємо. Маємо виходити з того, що є закон і він вступив в дію, він підписаний".

Бондаренко наголосив, що "мовний" закон був вигідний, у першу чергу Партії регіонів: "Він був вигідний тим, хто хотів продемонструвати, що вони є послідовними у втіленні своїх обіцянок. Оскільки в цій ситуації мовне питання було найпростіше вирішити, то, відповідно, цей закон якраз був вигідний ініціаторам, вигідний Партії регіонів. Так само він був вигідний і опозиції, оскільки опозиція отримав нові козирі для мобілізації свого електорату. Тому тут більше політики, ніж здорового глузду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У нашій країні хвора влада розпалює пристрасті - "бютівець" про "мовний" закон

"Президент знайшов ту формулу, яка могла б розрядити ситуацію і послугувати компромісом у мовному питанні", - переконаний політолог.

Зараз ви читаєте новину «"Президент не міг не підписати "мовний " закон" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути