четвер, 09 серпня 2012 13:52

Спецтема: Боротьба за "мову"

"Для Януковича перспективи партії важливіші за країну"

"Для Януковича перспективи партії важливіші за країну"
Віталій Бала: навіщо нам така партія, якщо вона не може придумати собі ніякого козиря, окрім мови? Фото: obozrevatel.com

Підписання президентом закону "Про засади державної мовної політики" означає, що для нього перспективи його партії важливіші за країну, - каже голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. - За такою динаміки наступним кроком має стати федералізації України. Але якщо ПР не може виробити собі нічого іншого, щоб дало їй результат і не нашкодило Україні, то нащо така партія? - запитує експерт.

Для вас підписання мовного закону стало несподіванкою?

- Зараз у мене більше запитань ніж відповідей після підписання цього закону. Чи у нас президент не розуміє, що підписує? Чи він не знає як був принятний цей закон, коли в залі не було тих нардепів, які голосували? Я вже не говорю про зміст закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У регіонах готуються висловити недовіру Януковичу через мову

Припустимо, що президент все прекрасно розуміє.

- Якщо він розуміє, то він робить це свідомо. Він просто не розуміє завтрашнього дня України, не може дивитись в майбутнє. Тут все залежить від того, які інтереси він приймає в систему своїх потреб. Його інтереси не пов'язані з державою Україна, але міцно зв'язані з політичними успіхами чи поразками Партії регіонів. Російська мова — це їхній останній козир. Дуже небезпечно коли особисті інтереси глави держави не синхронні з інтересами нації. Ми живемо не в однопартійній політичній системі і не можемо сказати, що добре для "регіоналів" те добре і для всієї України.

Що це означає для народу України?

- Це означає, що для Віктора Федоровича інтереси партії, навіть коли вони протирічать інтересам народу, важливіші. Залежності від партії більші, ніж від народу. Ми таке вже колись проходили в нашій радянській історії. Але якщо президент України між країною та партією вибирає партію, то суспільство має все поставити на свої місця.

Як?

- Просто. Раз вирішили грати у ці мовні передвиборчі ігри, то добре. Нехай кожен мажоритарщик розкаже про своє ставлення до мовного закону. Тоді ми отримуємо парламент, який відображатиме волю народу. Тепер мовна ідентичність має стати лакмусовим папірцем у передвиборчому процесі. Хоча, я особисто від цього не в захваті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовним" законом чиниться замах на незалежність України - Кириленко

Чому не в захваті?

- "Регіонам" не так страшно створити ситуацію "керованого хаосу", як програти вибори та полетіти з своїх любимих посад чи почати з кимось ділитись. Але наскільки "керований" цей хаос? У мене великі сумніви. У виборчі технології не можна аж так сильно заграватись. Суспільство побудовано специфічно. Так, ним можна маніпулювати. Але для цього треба мати сильну та талановиту еліту. У нас її нема. До того ж, не можна спочатку суспільство перегріти провокаціями, а потім робити вигляд, що все гаразд. Все це веде нас до ще більшої радикалізації політичної ситуації. Ще пару кроків — і повторимо сербсько-хорватський варіант політичної історії.

Зараз ви читаєте новину «"Для Януковича перспективи партії важливіші за країну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути