четвер, 09 серпня 2012 07:30

Від Януковича не варто чекати підтримки мови

Група "громадських діячів та діячів культури" відвідала президента Януковича, який відпочиває у Криму. Офіційною метою було обговорити мовне питання, що загострилося після недавнього ухвалення парламентом закону "Про засади державної мовної політики".

Візит більше схожий на спектакль, покликаний представити Януковича захисником української. На це вказує і присутність у групі схильних до прислужництва осіб, таких як Леонід Кравчук та Лариса Скорик. На жаль, участь у цьому дійстві взяли й справді поважні люди — наприклад, Іван Драч.

Утім, це не найсуттєвіше. Подібний візит був би не менше сумнівним, якби з чолобитною до Криму поїхали винятково авторитетні люди. Бо саме по собі апелювання до Януковича у питанні української мови є цілковитим нонсенсом. Адже згубну для суспільства мовну ситуацію від самого початку створив і довів до нинішнього градуса він сам.

Насамперед лідер "регіоналів" відповідає за активне розпалювання мовних спекуляцій останні вісім років, починаючи з виборчої кампанії 2004-го. Протягом президентства Януковича українську планомірно вичавлюють з медіа та держустанов, закривають українські школи. Винятковою "заслугою" його є діяльність міністра-українофоба Дмитра Табачника, який оголосив про наміри відкрити в Києві російськомовні гімназії. Одіозний мовний законопроект підготували й ухвалили однопартійці, а фактично підлеглі Януковича. Звісно, не без його відома й благословіння.

Радник Януковича Ганна Герман коментує результати "чолобитного" візиту оптимістично. "Президент запропонував у закон дуже суттєві зміни. Крім того, Янукович запропонував державну цільову програму розвитку української мови як державної", — каже вона. Не варто тішитися. Усі публічні заяви президента чи інших можновладців щодо сприяння українській є лише крокодилячими сльозами й черговими передвиборними маневрами. За Януковича мову продовжуватимуть пресувати — чи то за допомогою мовного закону, чи без нього. Гарною ілюстрацією цієї політики є майже суцільно російськомовне коментування Олімпіади на Першому національному телеканалі. Хіба не могли Янукович чи його адміністрація не допустити хоча б цього?

Тож з нинішньою владою немає сенсу розмовляти про українську — набагато важливіше та дієвіше розмовляти українською. Лише це справді підтримає мову і допоможе їй пережити чергові складні часи.

Зараз ви читаєте новину «Від Януковича не варто чекати підтримки мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути