вівторок, 26 лютого 2019 11:14

Любомир Гузар у дитинстві, під час вінчання та застілля - показали життя Блаженнішого у фотографіях
33

1935 рік.
1940 рік
1940 рік
1944, в еміграції
1944 рік

26 лютого Блаженнішому Любомиру Гузару виповнилось би 86 років. Помер архієпископ-емерит 31 травня 2017 року у Києві. Був першим главою Української Греко-Католицької Церкви і всенародним улюбленцем. Розглядався як один з можливих наступників Папи Римського Івана Павла ІІ.

Він - один із засновників та активних учасників ініціативної групи "Першого грудня", підтримував Революцію Гідності.

"Ми мусимо бути того свідомі, що у нашому народі є група людей, для яких найважливіша їхня власна вигода. Яка на це може бути ефективна відповідь? Серед нас дуже багато добрих людей. Але замало бути добрим — треба чинити добро. Якщо хочете жити у нормальній державі, передати її дітям і внукам — чинімо добро", – звертався Любомир Гузар на Майдані Незалежності до сотень тисяч українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли про людину, яка змінила життя Любомира Гузара

Світлини із різних років життя Блаженнійшого Любомира збирала його племінниця Марія Рипан. Цикл фотографій від раннього дитинства до останніх років описують довге життя морального авторитета серед українців на зламі XX-XXI століття. Колекцію фото виклав на своїй сторінці у Facebook Олександр Гоменюк, який до 80-річчя Гузара робив презентації про його життя, пише Українська правда. Життя.

Любомир Гузар народився у Львові у 1933 році. Під час Другої світової війни його сім'я була змушена покинути Україну – спочатку вони емігрували до австрійського Зальцбурга, а через п'ять років – до США. Повернувся лише після проголошення незалежності, у 1993 році. Здобував релігійну освіту у Стенфорді, Вашингтоні, Нью-Йорку. У 60-х роках познайомився з главою УГКЦ владикою Йосипом Сліпим, якого радянська влада після 18 років заслання у сибірських таборах, відпустила до Риму. Після цієї зустрічі перебрався до Риму. Здобув ступінь доктора богослов'я і став ченцем-настоятелем у монастирі Студіон, у передмісті, а потім і помічником Сліпого. У 1977 році висвячений у пост єпископа. Висвячення відбулось таємно, його провів Йосип Сліпий потайки від Ватикану. В 1996 році регалії Гузара підтвердив Папа Римський Іван Павло II. Обраний главою УГКЦ у 2001 році, хоча фактично керував церквою ще з 1996 року у зв'язку з поганим здоров'ям тодішнього глави Кардинала Любачівського. У 2005 році переніс резиденцію глави УГКЦ зі Львова до Києва. У 2011 році Гузар публічно оголосив про свій відхід з поста глави церкви, посилаючись на проблеми зі здоров'ям.

Мудрість Любомира Гузара оцифрували та представили у вигляді простого та безкоштовного мобільного додатку "Цитати Любомира Гузара".

Зараз ви читаєте новину «Любомир Гузар у дитинстві, під час вінчання та застілля - показали життя Блаженнішого у фотографіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути