середа, 23 червня 2021 09:01

Батьки стелять ліжник на поріг, коли проводжають сина чи дочку до шлюбу
5

Жінка виготовляє гуцульські ліжники з дитинства
Фото: Фото надала Ганна Копильчук
Жінка виготовляє гуцульські ліжники з дитинства
Жінка виготовляє гуцульські ліжники з дитинства
Жінка виготовляє гуцульські ліжники з дитинства
Жінка виготовляє гуцульські ліжники з дитинства

На Гуцульщині досі популярні давні ліжники – ковдра з овечої вовни, якою колись вкривалися чи вішали на стіну як прикрасу.

У селі Яворів Косівського району на Івано-Франківщині ліжники роблять 60 жінок. Це село називають столицею ліжників. Також їх виготовляють на Буковині й Закарпатті.

Майстриня Ганна Копильчук перейняла це вміння від матері та баби. Робить ліжники з дитинства. Вона розповіла Gazeta.ua історію цього виробу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сімейний бізнес: як зацікавлення керамікою стало родинною справою

"Назва походить від слова "лежати", але ліжник мав й багато інших призначень. Був з гуцулами завжди. Виходив тільки з овечої вовни. А в Карпатах займалися переважно вівчарством, тому що через горбисту місцевість землі її неможливо зорати чи покосити. З тих овець жили – вовна на одяг, м'ясо й молоко на їжу", - каже.

За словами майстрині, ліжник був у кожній гуцульській хаті. Якщо хтось мав більше землі, то був заможніший, міг дозволити собі повішати його на стіну.

"Наречена чи наречений на Гуцульщині не будуть без ліжника. Їх досі, як і колись, стелять на поріг батько з матір'ю. Верх голови кладуть калач з вишиваним рушником. Ліжник символізує тепло й любов. Вірять, що вівця благословенна тварина Богом. На образах Ісуса немає ні з одною твариною, крім ягняти. Посаг нареченої зазвичай складався з ліжника, корови, овець".

В інтернеті опублікували мультфільм "Історія гір". Це три анімаційні епізоди про гуцулів і Гуцульщину. Їх створили аніматори з Hutsul Art Production.

Зараз ви читаєте новину «Батьки стелять ліжник на поріг, коли проводжають сина чи дочку до шлюбу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути