понеділок, 23 січня 2006 12:18

Завтра — Водохреща

"На території Михайлівського собору в Києві надвечір 18 січня освятять воду в бюветі, і люди зможуть її там весь наступний день набирати, — розповідає протоієрей Української православної церкви Київського патріархату Євген Заплетнюк, 27 років. — Богоявлення або Водохреща — це одне зі свят, коли люди наймасовіше йдуть до церкви. Минулого року взяти води прийшов Віктор Янукович — це був єдиний раз, коли він нас відвідав".

Президент України Віктор Ющенко щороку купається в освяченій воді Дніпра — у Венеційській затоці київського Гідропарку.

— Думаю, президент буде і на це Водохреща. Святити воду ми почнемо 19 січня о 14.00 біля каплиці Хрещення Господнього. Літургія триватиме майже годину. Але поспішіть прийти, бо місця не вистачить, — попереджає Євген Заплетнюк.

Щороку до Гідропарку приходять десятки тисяч людей, чимало з них здійснюють ритуальне омовіння.

— Купатися на Водохреща — традиція з християнськими коренями, — пояснює протоієрей. — Колись давно людей хрестили у воді. І не будь-коли, а саме в день Богоявлення.

Християни вірять, що після хрещення Ісуса Христа в йорданській воді над його головою з"явився Святий Дух у вигляді голуба, який промовив до людей голосом Отця Небесного: "Це син мій любий, що його я вподобав".

Ця вода завжди буде гарно пахнути

У київських храмах воду святитимуть два дні — 18 та 19 січня. Православна церква Московського патріархату запрошує віруючих у середу на 10.00 до Трапезної церкви Києво-Печерської лаври, а в четвер — на шосту ранку до Успенського собору. Священики освятять воду в криниці святого Феодосія.

Глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар святкуватиме Водохреща не у Львові, як раніше, а в Києві. Щоправда, в якому саме храмі, ще не вирішили. Тим часом столичні греко-католики можуть освятити воду в урочищі Чорторий разом із отцем Ігорем, настоятелем храму Миколи-Чудотворця на Аскольдовій могилі.

Греко-католицька церква проведе традиційне освячення води у центрі Львова. Свято почнеться о 13.00 біля фігури Матері Божої.

У народі вірять, що йорданська вода лікує всілякі недуги, знімає вроки і пристріт. Її радять пити протягом усього року. Селяни кроплять водою двір і худобу, щоб відігнати нечисту силу. Освяченою воду вважають після того, як священик занурить у неї хрест і поблагословить її.

— Ця вода може стояти кілька років, і не застоїться, завжди буде гарно пахнути. Ніколи ніякі головастики в ній не заведуться! — запевняє протоієрей Заплетнюк.

Зараз ви читаєте новину «Завтра — Водохреща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути