пʼятниця, 18 травня 2007 07:01

Щодня в Києві видають близько двох сотень водійських посвідчень

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  30-річна Наталія Ейнулло відвідує курси водіння у Центрі вдосконалення водійської майстерності ”Віртуоз”
30-річна Наталія Ейнулло відвідує курси водіння у Центрі вдосконалення водійської майстерності ”Віртуоз”

"У нашій групі половина дівчат здають на права. Правда, одразу за кермо сідають не всі, але на курси ходять", — каже 20-річна Леся, студентка ІІІ курсу Національного університету ім. Т. Шевченка.

Цього року у столичних автошколах побільшало учнів. Кажуть, восени курси подорожчають. За них доведеться віддати $400. Нині права можна отримати за $200–300. Серед тих, хто хоче мати посвідчення водія, дві третини жінок.

— Якщо раніше в групі були одна-дві жінки, то зараз вони складають близько 70% наших учнів, — каже директор автошколи "Автовіліс" Світлана Карабієвська, 55 років.

У Центрі вдосконалення водійської майстерності "Віртуоз", де можна не лише отримати права, а й вдосконалити свої навички, із сотні учнів лише 5 чоловіків. Більшість слухачів — жінки до 35 років.

— Я отримала права ще рік тому, проте їздити так і не навчилася. А зараз чоловік зі свекром подарували мені новенький джип "Ніссан Кашкай", — каже 33-річна Оксана Макаренко, яка навчається в центрі "Віртуоз". — Я боюся сідати за його руль, тому прийшла сюди вчитися. Їжджу тут на автівці з автоматичною коробкою передач — така встановлена в моєму "ніссані".

За інформацією Управління ДАІ м. Києва, в столиці зареєстровано 114 автошкіл. Середня вартість навчання складає 900–1700 грн. У центрі "Віртуоз" займаються за індивідуальним графіком. Година занять коштує 120–150 грн. Ціна залежить від водія та класу автомобіля.

У школі водити не навчишся — про це говорить більшість новоспечених власників прав. Скаржаться на інструкторів.

— На уроках мій інструктор зустрічався з друзями, пив каву, а я чекала в машині. Їздила не більше половини часу, відведеного на урок. Потім він мені запропонував додаткові заняття, я відмовилася, — говорить 25-річна Олена.

— Нашому інструкторові було до лампочки, чи здамо ми екзамен. Так і казав: ви ще будете ламати мою машину, щоб у неї колеса стиралися. Або спалите більше бензину, ніж можна. Кожного заняття казав, що хтось повинен завалити екзамен — так, мовляв, для статистики.

— Ми ще й не починали водити, хоча екзамен 15 червня, — каже  Юля, 23 роки. — А потрібно відкатати 20 годин.

Купив собі права за 350 доларів через батькового знайомого

Жінка відвідує курси в навчально-курсовому комбінаті КП "Київпастранс". За 4 місяці навчання віддала 990 грн. Каже, навчали їздити на різних автівках — від "жигулів" до "шкоди". Заняття відбуваються з понеділка по четвер у вечірні години (18.00–20.00).

— Є ще група вихідного дня, але в суботу потрібно від ранку до обіду бути на курсах, — каже Юля.

В її групі близько 30 учнів. Дві третини — дівчата. Більшість із них, закінчивши курси, планують одразу сісти за кермо. Юля каже, що автомобіль "ланос" подарував дідусь.

Частина київських водіїв обурюється тому, що заможні люди садять за кермо своїх доньок та молодих дружин. Мовляв, для них машина — це іграшка, а на вулицях Києва вже й так ніде повернутися.  Гарненькі водійки багатьом піднімають настрій.

— Можна довго дивитися на полум"я, водоспад та білявку, яка паркує авто, — перефразовує відому приказку 46-річний керівник "Віртуозу" Ігор Герасименко.

— Іноді кажуть, що жінка за кермом — те ж саме, шо мавпа з гранатою, — говорить таксист Вячеслав Дем"яненко. — Я ж ставлюся до них з посмішкою і повагою. Не схвалюю тих хамів, які бачать наклейку-"туфельку" й одразу намагаються їх підрізати чи прижати.

Ігор Герасименко каже, що жінки краще вчаться водінню.

— Ми випускаємо групу й зустрічаємося за рік. У жінок автівки чисті, на дзеркалах м"які іграшки. У чоловіків же тут подряпина, там вмятина.

Щоправда, жінки губляться на дорозі в непередбачуваних ситуаціях.

— Коли даму підрізає маршрутка чи пішохід вискочить, вона панікує, крутить рулем у різні боки та плутає педаль газу з гальмом, — розповідає керівник "Віртуозу".

У Києві посвідчення водія видають два міжрайонні реєстраційно-екзаменаційні відділення: МРЕВ-2 на вул Туполєва, 19 та МРЕВ-10 на вул. Братиславській, 52.

— Ми працюємо щодня, крім неділі, з 9-ї ранку, — розповідає заступник начальника МРЕВ-2 Олександр Степанов. Учора приймали екзамени в семи груп, сьогодні — у трьох, завтра матимемо п"ять груп. У кожній по 20–30 слухачів. Тобто за день приймаємо іспити у 60–150 чоловік.

За словами Степанова, торік МРЕВ-2 видало 46 тис. посвідчень водія.





Без хабара скласти майже нереально

Кажуть, аби без проблем скласти два іспити в ДАІ, потрібно заплатити $100–140.

— Я дав своєму інструкторові 140 доларів, аби бути впевненим, що здам іспити. Якщо б давав напряму даїшникам — було б на 40 баксів дешевше. Я таки отримав оцінки "відмінно", незважаючи на те, що здав "теорію" з трьома помилками, — розповідає "ГПУ" водій автівки "ВАЗ 21099" Богдан, 28 років.

Також подейкують, що посвідчення водія можна купити неофіційно й не відвідувати курси.

— Я купив собі права за 350 доларів через батькового знайомого. Адже їздити я вмію, задешево придбав хороший автомобіль, а ходити на курси не було ані часу, ані бажання, — каже 23-річний Олексій.

Приїжджі можуть навчатися на водія в Києві

Люди, які приїхали до столиці, мають право отримувати права в місті. Однак у них часто виникають проблеми. 30-річна економістка Ірина живе в Броварах, а працює в Києві. Отримувати водійські права їй довелося за місцем проживання.
— Було страшенно незручно, скрізь запізнювалася, — каже жінка. — У ДАІ мені сказали, що так як Бровари близько від Києва, то я маю вчитися там. А моя подруга взагалі пройшла курс, її запевняли, що все буде добре. Коли дійшло до екзамену, сказали складати його вдома.
Приїжджим потрібно взяти довідку в ДАІ за місцем проживання про те, що вони не отримували посвідчення водія, та написати заяву на ім"я начальника київського МРЕВ, запевняє Олександр Ковалевський із прес-служби ДАІ в м. Києві. Не має значення, в якому місті живе людина.

Зараз ви читаєте новину «Щодня в Києві видають близько двох сотень водійських посвідчень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути