середа, 05 березня 2008 07:04

Серійний палій пробував утекти на маршрутці

У суботу близько восьмої вечора міліціонери затримали на зупинці "Кінотеатр "Флореція", що на Троєщині, Миколу Власенка, 43 роки. Його звинувачують у підпалах київських житлових будинків.

За суботу 1 березня підозрюваний влаштував на масиві чотири пожежі. Підпалив сміттєпроводи в будинках NN32 і 36 по вул. Радунській та на вул. Драйзера, 20 та N 14/33. В останньому будинку пожежники та міліціонери знайшли записку "Бородатый Бармалей он на свете всех страшней". Стало зрозуміло: пожежі — справа рук маніяка-палія.

— Черговий Деснянського райвідділу передав орієнтировку на підозрюваного. Його фоторобот ми склали тиждень тому, після попередніх підпалів. Схожого на фоторобот чоловіка на зупинці помітив водій-міліціонер із групи швидкого реагування. Він увімкнув мигалки і став на зупинці. Підозрюваний хотів утекти, сівши у маршрутку. Але та була забита, він не вліз у неї. Міліціонери підійшли до чоловіка й спитали: "Ти підпалювач?". Той відповів: "Да, я", — розповідає "ГПУ" Володимир Дмитренко, заступник керівника прес-служби київської міліції.

При обшуку в Деснянському райуправлінні міліції в Миколи Власенка знайшли три коробки сірників Рівненської фабрики і запальничку. Затриманий на допиті зізнався у всіх підпалах.

— Каже, боровся за чистоту в місті. Вважає, якби хтось постраждав на пожежі, то швидше  відреагували б на сміття у під"їздах, — продовжує Володимир Дмитренко.

Микола Власенко родом із села Плесецьке Васильківського району Київщини. Має двокімнатну квартиру на Троєщині. Міліціонери говорять, затриманий у ній не жив, здавав квартирантам. Ночував у підвалах і на горищах на Оболоні. Чоловік ніде не працював, жив за отримані з оренди гроші. Має середню освіту. За часів СРСР був умовно засуджений за нанесення тілесних ушкоджень. Після розвалу Союзу судимість зняли. На обліку в психіатра та нарколога не перебував. На бомжа не схожий. У суботу пішов палити сміттєпроводи в будинках у чорному — куртці, светрі й джинсах. Був тверезий.

Володимир Дмитренко додає, перші пожежі в місті палій влаштував два роки тому. Спершу підпалював сміттєві баки. Потім почав палити сміття у житлових будинках без кодового замка і вахтера.

У міліції кажуть, затриманий є першим у столиці "серійним підпалювачем". На його рахунку — майже 40 пожеж. Проти Власенка порушено кримінальну справу за хуліганство. Його можуть засудити на термін до чотирьох років. Суму збитків від пожеж, влаштованих маніяком-палієм, встановлюють. Справу можуть перекваліфікувати: за умисне знищення або пошкодження майна.

Більшість мешканців будинків на Троєщині, які він пробував підпалити, нічого не чули про серійного підпалювача.

Вперше горіло за три тижні до виборів

Перший підпал "із записками" в Києві зафіксували 6 вересня 2007-го на вул. Кавказькій, що на Солом"янці. Тоді виникли одночасно дві пожежі у під"їздах житлових будинків NN11 і 13. Міліціонери й рятувальники знайшли клаптики паперу над дверима всіх квартир — із першого  по дев"ятий поверх. На них від руки було написано: "А на ужин — БЛОК КУЧа гоМнА. Овсянка, сэр". Текст на іншому клаптику теж був про політичний блок "КУЧМА"— "З таким кулаком, как у Александра Волкова, нужно горобцам дули давать".
Пожежа сталась за три тижні перед достроковими виборами до Верховної Ради, коли по місту висіло багато біґбордів із рекламою політичного блоку Олександра Волкова "Блок КУЧМА".

Олеся ПОП

Зараз ви читаєте новину «Серійний палій пробував утекти на маршрутці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути