пʼятниця, 05 вересня 2008 19:50

Почався прокат фільму про Андрея Шептицького

Автор: фото: Володимир ГОВОРУХА
  Глядачі заходять у четвер до зали ”Кіноман” на перший вечірній сеанс фільму ”Владика Андрей”. Кінотеатр ”Жовтень” на Подолі крутитиме цей фільм до 17 вересня
Глядачі заходять у четвер до зали ”Кіноман” на перший вечірній сеанс фільму ”Владика Андрей”. Кінотеатр ”Жовтень” на Подолі крутитиме цей фільм до 17 вересня

У прокат столичних кінотеатрів вийшов "Владика Андрей" — історичний фільм про митрополита Андрея Шептицького. Фільм презентували 23 серпня у кінотеатрі "Київ".

"Жовтень" на вул. Костянтинівській, 26 на Подолі уперше крутив "Владику Андрея" у четвер. Було два сеанси — на 14.00 і на сьому вечора. О 19.00 фільм показували в малому залі "Кіноман" на другому поверсі. За 5 хв. до початку сеансу до зали ніхто не заходить. Охоронець каже, на денний сеанс прийшло лише четверо глядачів.

— Глянь, як гарно в церкві, — лунає із глядацької зали. Фільм розпочинається з молитви 6-річного Андрія та його матері.

Кадри сьогодення, періоду, коли західна Україна була в складі Австро-Угорщини, а потім під німецькими окупантами. Усе це чергується протягом першої години стрічки. Андрея Шептицького показують упродовж життя — від дитинства й до останніх днів.

На вечірньому сеансі у четвер кореспонденти "ГПУ" нарахували 23 глядачів. Загалом у малій залі є 175 місць.

— Нє, ну 18-річний хлопець зі щетиною на щоках — це вже вообще неправдоподобно, — чути, як перемовляється між собою молода пара, яка сидить поряд. Хлопець п"є пиво, хрумкотить чіпсами. Із другого боку зали сидить дівчина з 50-річним чоловіком. Той пояснює історію. Каже, інакше вона до кінця не зрозуміє сюжету.

Протягом фільму на Шептицького полює НКВС. Він намагається об"єднати греко-католицьку церкву з православною, переховує у себе в храмі євреїв від гітлерівців. Фільм триває 2 год.

— Фільм хороший. Знятий гарно, є над чим подумати. Я, щоправда, очікував іншого. Думав, він буде більш історичним. А "Владика Андрей" усе ж художній. Він про відносини між людьми, про почуття й про дружбу, — ділиться враженнями після сеансу Ігор Павленко, 25 років, працівник банку. — Не шкодую, що сходив на нього. Бо оце я вже дивитися не можу, — каже Ігор, вказуючи на рекламний щит фільму "Секс і місто".

— Я розпереживалася на смерті мами митрополита. Добре знято його смерть. Зачепило, як зрадив Андрея його учень. Вважаю, це хороший, не пустий фільм, — каже  інженер-технолог Світлана Романюк, 24 роки.

— Фільм важкий. Попала на нього случайно — треба було дві години підождати людину. Надо було багато думати над кожною сценою, аби все зрозуміти. Про любов дивитися лучше, — вважає Надія Бондаренко, 54 роки.

Режисер "Владики Андрея" Олесь Янчук раніше знімав фільми про Романа Шухевича, Степана Бандеру, про Голод 1933-го. Уперше "Владику..." дивилися на цьогорічному Каннському кінофестивалі у позаконкурсній програмі. У Києві фільм показують у семи кінотеатрах, зокрема в "Києві", "Комоді", "Лейпцигу", "Флоренції".

"Жовтень" демонструватиме його щодня до 17 вересня. Квиток коштує 15 грн.

Зараз ви читаєте новину «Почався прокат фільму про Андрея Шептицького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути