пʼятниця, 04 травня 2007 07:03

На столичних будмайданчиках загинуло 11 робітників

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На Осокорках ВАТ ”Завод ЗБК ім. С. Ковальської” зводить 6-поверховий будинок. За висновками Державного комітету промислової безпеки та охорони праці, це одне з тих безпечних будівництв у столиці, які можна перерахувати на пальцях
На Осокорках ВАТ ”Завод ЗБК ім. С. Ковальської” зводить 6-поверховий будинок. За висновками Державного комітету промислової безпеки та охорони праці, це одне з тих безпечних будівництв у столиці, які можна перерахувати на пальцях

На будівельних майданчиках Києва дедалі частіше гинуть люди — сумну статистику оголосив Державний комітет промислової безпеки та охорони праці. Із початку цього року на роботах у столиці загинуло 11 осіб.

— Не встигли свята минути, як рахунок уже пішов, — розповідає начальник Державної інспекції промислової безпеки та охорони праці у будівництві Олег Назаренко, 40 років. — 2 січня на будівництві "Аквапарку" біля озера Тельбин (Березняки) двох робітників придавило блоком стіни. А днями в офісі фірми "Міськбуд ЛТД" на Червоноткацькій робили ремонт. Найняли робітників із вулиці, аби зламали стінку в санвузлі. Вона впала на чоловіка, він загинув.

За словами Назаренка, в Києві щомісяця зростають темпи будівництва. Щоб устигнути за планом, прораби залучають до роботи некваліфікованих працівників, будувати беруться за неякісними проектами, через що і гинуть люди.

— Наприклад, взяли робочого з вокзалу. Йому вночі кудись потрібно, він пробирається по будмайданчику, а ґрат немає. Так і гинуть, — говорить Олег Миколайович.

Третина тих, хто загинув цього року на будівництвах, були п"яні. А половина травмувалася в перші дні роботи.

Інспектори Держгірпромнагляду регулярно перевіряють будівельні майданчики на предмет дотримання техніки безпеки.

Часто інспекторам доводиться прориватися на будмайданчик силою.

— Бували випадки, коли нас не пускали. Останній, наприклад, — на Жилянській, 49. Раніше взагалі із силовиками доводилося йти на майданчики, — зауважує Степан Дунас, начальник теруправління Держгірпромнагляду по Києву та області.

Часто після візиту інспекторів прораби не виконують їхніх розпоряджень.

— Торік у грудні на 51-му кілометрі житомирського шосе фірма "Базіс" будувала термінал. Ми побачили, що в них неналежно йде будівництво. Тільки-но ми поїхали, вони позривали пломби, продовжили роботи. Того ж вечора там загинула людина, — розповідає Степан Васильович.

За поданнями інспекторів міська прокуратура минулого року порушила 24 кримінальні справи  проти фірм, які будують у Києві з порушеннями правил, зазначає Олег Назаренко.

Зараз ви читаєте новину «На столичних будмайданчиках загинуло 11 робітників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути