вівторок, 28 листопада 2006 19:15

Інвестори рік не можуть дістатися до своїх квартир

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Після того як інвесторів перестали впускати до квартир, Андрій Єфанов (праворуч) знімає на відеокамеру всі події, пов’язані з будинком
Після того як інвесторів перестали впускати до квартир, Андрій Єфанов (праворуч) знімає на відеокамеру всі події, пов’язані з будинком

П"ять хвилин ходи від метро Академмістечко — і ви стоїте біля 24-поверхової "свічки"-новобудови. Будинок не справляє враження недобудованого. Лише кілька лоджій незасклені.

— Купив тут трикімнатну торік у квітні. Мене ще тоді запевняли: за три місяці в"їдете. Будинок був готовий, підключений до опалення. У своїй квартирі я мацав батареї, вони вже були теплі, — розповідає Максим Кремень, 50 років, заступник гендиректора Хмельницької АЕС, показуючи "ГПУ" свої вікна на 15-му поверсі.

Зараз Максим Григорович щовихідних приїздить на автомобілі до Києва, аби відвідати збори жителів цього дому. Його дружина більш як три місяці мешкає в подруги-киянки, а син — у гуртожитку.

На початку 2005 року родина Кременів продала квартиру в центрі Києва, на Дмитрівській.

— Я багато світом поїздив, там престижно селитись якомога далі від центру. Як корінний киянин, зважувався на це дуже довго. У мене ж дід проектував Хрещатик, Пасаж. А тепер виходить — і не живу ніде, — каже чоловік.

Щосуботи о 12.00 біля будівельного паркану збираються інвестори 125 квартир на Ірпінський, 69а. Завдяки цим зборам, які регулярно проходять з вересня, кияни вже перезнайомилися. Багато хто приходить з дітьми.

Майже всі купували тут житло, продавши власні квартири в Києві.

— Була в центрі однокімнатна, 29 "квадратів". Тут квартиру купили три роки тому, за 30 тисяч доларів. Теж однокімнатну, але метраж удвічі більший. Зараз живемо в тещі, хоч маємо свою готову квартиру, — каже Руслан Гаврилюк, 33 роки.

Купівля житла в будинку на Ірпінській нікому з киян не здалася ризикованою справою. Будувало ТОВ "Екобуд". Два роки тому його директором був Юрій Сербін. Нині він — народний депутат України (фракція БЮТ), очолює Комітет з питань будівництва, містобудування та ЖКГ. Після обрання Сербіна депутатом компанію очолив його син Андрій. Половина киян, які придбали тут житло, платили гроші "Екобуду". Іншу половину квартир продавав Інститут відкритої політики, почесним президентом якого є нардеп від "Нашої України" Анатолій Матвієнко.

Дехто з інвесторів ще торік встиг зробити ремонт

Невідомо, що сталося потім, але представники "Екобуду" сказали киянам-інвесторам, що на добудову не вистачає грошей.

— Ми дізналися про все випадково, — розповідає Андрій Єфанов, 42 роки. — Внесли гроші, уклали угоди, отримали від "Екобуду" довідки, що гроші — в них. У договорі було зазначено чітко: якщо впродовж десяти днів ми не вносимо всієї суми, його розривають. А "Екобуд" може запізнитися зі здачею будинку на півроку.

Дім мали здати у грудні 2005-го. До нинішнього літа ніхто з інвесторів не хвилювався.

— Кожен приїжджав, дивився на свої вікна, тихо радів. Після відпусток восени ми побачили, що нічого не здається. Працівники "Екобуду" нічого не пояснювали по телефону. Це нас занепокоїло, ми почали збирати інформацію, — каже Андрій Єфанов.

Вкладники переконані: будинок — закінчений, і грошей у фірми вистачає. Проте її керівництво стверджує, що об"єкт "готовий лише на 98%". До квартир охоронці "Екобуду" зараз нікого не пускають. Хоча дехто з інвесторів ще торік встиг зробити ремонт. Кияни підозрюють, що "Екобуд" має намір розірвати з ними угоди та повернути гроші, які вказані в договорах. А потім продати весь будинок удруге.

Майбутні жителі Ірпінської, 69а стверджують: у списках інвесторів є кілька громадян з прізвищами Матвієнко та Сербін. Їм належить шість трикімнатних квартир.

"Екобуд" доручив інвестору Володимирові Тихонюку, 51 рік, бути посередником та контролювати будівництво. Чоловік за фахом будівельник, а мешкає в приватному будинку поряд зі "свічкою". Володимир Тихонюк стверджує, що будівельники кілька разів показували йому сумнівні фінансові звіти.

— Уявіть: три метри кабелю за розрахунками "Екобуду" коштують 25 тисяч гривень. Це ж який має бути кабель? — дивується інвестор. — Коли я вказав Андрію Сербіну на порушення будівельних норм або завищені ціни на будматеріали, він відповів, що приїде вночі і завалить мій "клоповник".

Два тижні тому "екобудівці" перегородили вантажівками дорогу до будинку Тихонюка. Якось навіть не пропустили "швидкої" до дружини Володимира, яка лікується після інсульту. А доньку Тихонюка, яка намагалася проїхати з лікарями до приватного дому, охоронці "Екобуду" двічі вдарили в обличчя.

— А дільничний написав: доньку побили невідомі, — згадує пан Володимир.

Минулого тижня кияни пікетували мерію. Вимагають, аби "Екобуд" оформив довідки, що квартири належать їм. Тоді можна судитися, не боячись, що залишаться на вулиці.

Заступник голови міськдержадміністрації Володимир Головач, 57 років, пообіцяв пікетувальникам зібрати цього тижня на переговорах усіх разом — інвесторів, фірму "Екобуд" та Інститут відкритої політики.

Зараз ви читаєте новину «Інвестори рік не можуть дістатися до своїх квартир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути