"Дивися, це ж та сама дешева курятина! Значить, завезли. Ви ж маєте її продавати по 12 гривень. Що, 13? Дорого загнули!" — спілкується Віктор Галушка, 48 років, із працівниками м"ясного відділу гіпермаркету "О"Кей" на просп. Ватутіна.
Чоловік у середу спеціально заїхав у маркет, аби подивитися на завезену з Державного комітету резерву закордонну курятину. Продають її в столиці з вівторка в супермаркетах. На ринках і в кіосках такого м"яса не побачиш.
До "О"Кей" 5 т закордонних курячих гомілок завезли у вівторок увечері. Уже третій день у м"ясному відділі поряд із ковбасним прилавком стоїть камера-холодильник. Зверху вивіска — "Акція. Четвертина кур. Заморожена". Нижче виведена великими цифрами ціна — 13.50.
Але люди не поспішають купувати заморожене закордонне м"ясо, яке Держкомрезерву наказала продавати прем"єр-міністр Юлія Тимошенко. За півдня в середу "О"Кей" продав лише три набори курятини, кажуть у магазині. За півгодини до камери-холодильника підійшли з десяток людей. Уважно оглядали м"ясо, потім розчаровано махали рукою, йшли. Кілька старших жінок зазирали в камеру, нюхали упаковки, морщили носи.
— Куди ж її брать? Вона ж страшна! — перемовляються, потім закривають морозилку та йдуть.
— Мені не подобається, як ці кури виглядають. Купую "Нашу Рябу". Можу подивитися на її колір, пощупать. А тут, хтозна-що чекає, коли розморожу, — веде далі Віктор Галушка. Того ж дня перед поїздкою на просп. Ватутіна він купив у "Фуршеті" на Воскресенці четвертинку вигодованої в Україні курки. Кілограм коштував 18 грн.
Вітчизняні курячі гомілки "О"Кей" продає за 16,60 грн/кг. Трохи більші коштують 20,90 грн.
— Дешеву курку не купую. Не тому, що боюся. Вона мені зараз не потрібна. Я довіряю нашому державному керівництву. Упевнена, що курятину ретельно перевіряють перед продажем, — вважає Оксана Шевченко, 35 років.
Продавці припускають, що жителі столиці ще не знають про дешеву курятину. Найбільше покупців тут буває у вихідні. Тоді й "розметуть", кажуть вони. Адміністратор "О"Кей" розповів "ГПУ", що м"ясо з американського штату Арканзас. У маркеті морожені гомілки відділили й пофасували в пакети. Купити одну чи дві арканзаські гомілки на вечерю неможливо. Найлегший пакет, який вдалося розшукати в камері, важив 2,760 кг. За нього кореспондент заплатив 37,26 грн. М"ясо було розморожене й виявилося, що воно погано обпатране.
Курку можна їсти без хліба
Американська курка рожевого кольору, подекуди на тушці жовтіє жир.
Аби приготувати її, кореспондент "ГПУ" спершу вимастила в майонезі, потім додала спецій — присипала зверху приправою карі та хмелі-сунелі. Дві гомілки готувала на сковорідці. Смажила 10 хв. на середньому вогні, доки не з"явилася золотиста скоринка. Потім іще 10 хв. досмажувала на слабкому вогні. М"ясо виявилося м"яким і соковитим, нежилуватим. Жувати приємно. Арканзаська курка на смак не відрізняється від "Нашої Ряби". Вона нежирна, можна їсти без хліба.
Коментарі