четвер, 02 серпня 2012 11:34

Захопивши Львів, брусилівці кинулися нищити бібліотеки

Захопивши Львів, брусилівці кинулися нищити бібліотеки
зображення: panzernet.net

Одна з останнніх "правд", які українцям нав'язують у відгуках до статей проплачені російські інтернет-коментатори, полягає в тому, що територію Західної України ополячували, окатоличували, а тому там живе малорусько-польське бидло, котре ніякого стосунку не має до справжніх, радянських за духом, українців. Згідно з цим нав'язуваним курсом, в Галичині аж ніяк не могла існувати українська мова, а побутував польсько-угорсько-австрійський діалект. І лише у 1939 році, з приходом радянської влади, українська мова почала розквітати.

По-перше, якщо існував діалект, а мови як такої не було, то як  вона могла розквітнути за радянської влади?

Крім того, замовчують факти історичної дійсності. Ще царська Росія винищувала вогнем та мечем все українське на цих територіях.

В перші тижні окупації російська адміністрація заборонила в Галичині та на Буковині всю українську пресу, навчальні заклади, але зовсім не рухала німецьких, польських, єврейських установ.

А коли Брусиловські війська захопили Львів, то перша команда була на знищення бібліотек. Солдати відразу поскакали до Наукової бібліотеки товариства імені Тараса Шевченка та спалила книги, журнали, газети. Наступним кроком росіяни заборонили друкувати книги та журнали українською мовою. В перші ж тижні окупації російська адміністрація заборонила в Галичині та на Буковині всю українську пресу. Закриті були навчальні заклади, де викладання велося українською мовою. Але аж ніяк не чіпали німецьких, польських, єврейських навчальних закладів та інших інституцій.Дійсно, існувала особлива російська любов до України.

Бобринський - губернатор Галичини на окупованій території - поставив у адміністрації лише москвофілів та частково "великополяків". Все робилося, щоб викоренити дух українства з освіти, культури, соціальної сфери. Навіть  організували курси російської мови для вчителів.

Сам же губернатор публічно декларував, що "Східна Галичина і Лемківщина - давно невіддільна частина єдиної великої Росії; на цих землях місцеве населення завжди було російське, тому їхня адміністрація має ґрунтуватися на російських засадах. Я буду тут заводити російську мову, закон і порядки".

Зараз ви читаєте новину «Захопивши Львів, брусилівці кинулися нищити бібліотеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути