понеділок, 15 серпня 2016 15:55

Від "кравчучки" до "порохобота": топ-5 неологізмів незалежної України
7

Українці продукують нові слова (неологізми) щодня: вишивата, зрадофіл, порохобот, янукоїд. Прізвища президентів, прем'єр-міністрів в устах народу набувають нових значень і зазвичай негативних. За 25 років словник української мови наповнився десятками епонімів – слів, що походять від прізвищ конкретних людей. Gazeta.ua пропонує топ-5 епонімів, які українці створили під час незалежності.

1. Кравчучка − візок для ручного перевезення вантажів. Її виготовляють у вигляді L-подібної металевої рами з двома колесами. Кравчучка відрізняється від інших візків компактністю та простотою виготовлення. Вона мало важить, але витримує навантаження до 100 кг.

Кравчучки з'явилися в Україні на початку 1900-х. Часто використовувалися роздрібними торговцями та дачниками. Назва походить від прізвища тогочасного президента України Леоніда Кравчука (1991–1994). Саме в той час в країні розвивався відкритий ринок і мале приватне підприємництво.

Перші кравчучки почали випускати на київському авіазаводі 1991 року. 5 років тому в Україні винайшли "велокравчучку" – симбіоз ручного візка та велосипеда.

Автор: focus.ua
 

2. Кучмовіз − модернізований різновид кравчучки. Це - більший за розмірами двоколісний возик для перевезення пакунків з одягом або речами.

У багатьох регіонах України кучмовозами називали і тролейбуси виробництва Південного машинобудівного заводу, директором якого був тодішній президент України Леонід Кучма (1994−2005).

Автор: www.kievtroll.h14.ru
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Маємо те, що маємо": топ-10 фраз незалежної України

3. Азірівка − мова офіційних виступів екс-прем'єр-міністра України Миколи Азарова (2010 – 28 січня 2014) і його молодої команди, наприклад, міністра соціальної політики Наталії Королевської (2012−2014). У залі Верховної Ради під час виступу Королеська вжила словосполучення на зразок: "кабріолєт червоного цвєта і кішчачі магазини".

Від прізвища екс-прем'єр-міністра України походить і інший епонім − азіров (рідше − азарів). Так часто з іронією говорять про людину, яка погано володіє українською мовою.

На початку 2013 року у мережі з'явився онлайн-перекладач на азірівку, де користувачам пропонували перекласти з української мови на говірку екс-прем'єр-міністра.

Під час Євромайдану у Львові виникло гасло: "Хто не скаче, той − Азіров!", яке вигукували демонстранти стрибаючи, аби зігрітися.

Автор: www.artem-bebik.com
 

4. Тітушки − збірна назва найманих молодиків, які займаються бойовими видами спорту. Українська влада за часів президентства Віктора Януковича (2010 − 22 лютого 2014) використовувала тітушок для участі в масових сутичках. Вони перешкоджали діяльності опозиційних активістів, зокрема виступали проти Революції гідності.

Тітушки зазвичай мають характерний зовнішній вигляд: молоді люди у спортивній формі та шкіряних куртках.

Термін походить від прізвища спортсмена з Білої Церкви Вадима Тітушко, який у травні 2013 року в Києві напав на журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя за винагороду у 500 грн. У Партії регіонів тітушок називали "товстолобиками".

Автор: ua.korrespondent.net
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-15 вітчизняних винаходів за 25 років

5. Порохобот – активний інтернет-користувач, який більшою або меншою мірою підтримує вектор влади і президента Петра Порошенка. Він зареєстрований у більшості популярних соцмережах і активно ними користується: пише пости, ставить лайки, коментує журналістські матеріали або блоги, аналізує ситуацію в країні.

Боти ведуть свою діяльність як під фейковими сторінками, і так як реальні люди, часто – за гроші.

Полтавський блогер Олексій Сердюков виділяє 3 види порохоботів: оптиміст, експерт, бультер'єр.

Порохоботи з'явилися понад 1,5 року тому, коли рейтинг президента України Петра Порошенка почав стрімко падати.

Автор: apostrophe.com.ua
 

Нагадаємо, цього року Україна святкуватиме 25-річчя незалежності.

Зараз ви читаєте новину «Від "кравчучки" до "порохобота": топ-5 неологізмів незалежної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути