пʼятниця, 19 квітня 2013 13:49

Русь із ХІІ століття відома під назвою Україна

Русь із ХІІ століття відома під назвою Україна
фото: kolomyya.org

Днями познайомився з науковою розвідкою російського історика Івана Прижова. Видана вкінці ХІХ ст. книга називається "Історія шинків в Росії у зв'язку із історією російського народу". Цей історик багато часу присвятив вивченню виникнення та поширення шинків через призму історії Російської імперії та України.

У книзі є один цікавий епізод. Правда, незрозуміло, як радянська цензура не помітила в ній інформації, що суперечила офіційному трактуванню виникнення Росії.

Очевидно, цензори вважали, у книзі матеріали лише про історію шинків на території Росії. Тому й не вчитувались у зміст.

Історик описує, хто та чому заснував місто Володимир. Пише, що князі Київської Русі шукають простору своєї діяльності в дрімучих лісах північного сходу. За князями рухається народ, несе з собою київський епос, створює собі новий Київ – Володимир, будує в нім київські церкви, київські Золоті ворота, прикрашає нові місця дорогими іменами київських урочищ, як, наприклад, Печерський монастир, річка Либідь. І коли Київ та Новгород вже нараховували по кілька століть у своєму розвитку, то Москви ще й близько не було.

Прижов пише, що "на місці Москви жила чудь, але пізніше поселилося тут російське плем'я, котре зміцніло серед жорстоких знегод і стало потім центром всього російського світу. Виникнення Москви, що отримала своє ім'я від фінської назви Моск-ва, тобто каламутна річка, по наївному зауваженню літописця, здійснилося так: "Дiавол вложі в сєрдце князєм татарскім, сводіша братью, ркуще вєлікому князю Юрью Даніловічу, ожє ти дасі виход больші князя Міхаіла твєрского, а ми тєбє княжєнiє вєлікоє дадім". Побратавшися з татарами в тіні цього "антинаціонального розвитку" (Буслаєв), Москва починає збирати біля себе області новгородську, псковську, тверську, рязанську, пермську, київську".

Далі історик пише, що 1320 року литовський князь Гедимін звільнив Київ від татар і приєднав до Великого князівства Литовського Київську Русь, котра відома із ХІІ століття під назвою Україна, а пізніше Малоросія.

Зараз ви читаєте новину «Русь із ХІІ століття відома під назвою Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

409

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути