понеділок, 06 серпня 2012 10:59

Росіяни стали масово заселяти Україну лише 200 років тому

  Малюнок С. Торопа "Купці на микитинській митниці".
Малюнок С. Торопа "Купці на микитинській митниці".

Інтернетні чвари на тему присутності Росії в українському житті ще не скоро перестануть цікавити росіян.

В російській мережі "Однокласники" 22-річний мешканець далекої Казані Максим започаткував красномовну тему з розлогою назвую: "УКРАЇНЦІ, скажіть МЕНІ, ЗА ЩО ВИ НЕНАВИДИТЕ ПРОСТУ РОСІЙСЬКУ ЛЮДИНУ, котра вважає ВАС БРАТОМ? АДЖЕ МИ ВАМ ДОБРА БАЖАЄМО. А ДОБРО ДЛЯ ВАС - ВЛИТИСЯ В НАШУ ІМПЕРІЮ ВЕЛИКОРОСА НА ПРАВАХ КОЛОНІЇ".

Цікаво, що за запропонованою темою надійшло півтисячі коментарів, та лише п'ятеро осіб під темою поставили "Клас!".

Зрештою, як завжди в коментарях до статті на тему України, згадуються і бандерівці, і Крим, і мова. Захисники прав російськомовного населення аргументують потребу ввести другу державну тим, що в Україні проживає більше 10 млн. росіян. Крім того, що цифра доволі завищена, вони до уваги не беруть той факт, що російська має державний статус у Росії і панівне становище багато де за її межами, а також замовчують історичну дійсність: в Україні росіяни масово з'явилися два століття тому.

Колесніченки галасують, що Київ - російськомовний, але мовчать, що 1742 року в Києві було лише 129 росіян - "великоросійських торгових людей"

От зараз різного роду ківалови й колесніченки галасують, що той же Київ - російськомовне місто. Але чомусь мовчать, що , скажімо, 1742 року в Києві на 20 тисяч мешканців було лише 129 росіян - "великоросійських торгових людей".

Так само часто насаджують тезу, що Крим - це російська земля, що там спокон віків жили росіяни.

І знову ж не говорять, що Катерина ІІ видала у 1762 та 1763 роках два маніфести про іноземну колонізацію України. Вона з одного боку хотіла позбавити козаків народної підтримки, а з іншого відкрити шляхи Росії у Крим. Царський уряд вербував сербів, болгар, молдаван, греків, німців для переселення в Україну. Іноземцям давали по 60 десятин землі на особу, звільняли їх на 30 років від податків, наділяли різними пільгами, зокрема правом купівлі українських кріпаків. Українців же переселяли в Сибір, на Кубань та інші малопродуктивні землі.

Хоч іще у 1820 році, подорожуючи по Україні, маркіз Ґабріель де Кастельно занотував у щоденнику враження про українців та їхню землю: "Численна ця нація простягається, починаючи від кордонів Орловщини до меж Угорщини і займає, майже без жодної мішанини, Херсонщину, Харківщину, частину Куртини і Воронежчини, всю Полтавщину, Чернігівщину, Київщину, Поділля, Волинь, частину Мінщини, більшу частину Галичини - і все це населення без жодної різниці в звичаях і норовах".

Це було написано 192 роки тому. А сьогодні різних мастей К. і К. з усіх закутків кричать, що Харків – "ісконно" російське місто, що до Одеси понаїхало хохляцьке бидло, що українці Донбасу – це споконвічні росіяни.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни стали масово заселяти Україну лише 200 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

250

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути