Ексклюзиви
середа, 29 серпня 2018 10:10

Першу україномовну книжку писали 5 років

Першу україномовну книжку писали 5 років
Пересопницьке Євангеліє є еталоном волинської рукописної школи ХVІ ст. Фото: Вікіпедія

Пересопницьке Євангеліє взявся писати син священика із Сянока на Волині Михайло Василієвич. Через 5 років - 29 серпня 1561 року в Пересопницькому монастирі він завершив роботу.

Замовниками виступали місцеві князі Настасія Юріївна Заславська-Гольшанська, її зять і дочка - Іван Федорович та Євдокія Чорторийські, які фінансували роботу.

Пересопницьке Євангеліє - перший із відомих перекладів канонічних текстів староукраїнською мовою, пише сайт archives.gov.ua.

Рукопис писаний на пергаментних аркушах високої якості, темно-коричневим чорнилом та кіновар'ю. Він багатий на численні заставки, ініціали, орнаментацію записів, кінцівок, пунктуаційних знаків та інші прикраси. Зустрічаються контурні малюнки та орнаменти. Постійно наявні глоси - українські лексичні відповідники до слів оригіналу, які виділені рамочкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Запустили мобільний додаток із Біблією українською мовою

З часу свого завершення пам'ятка знаходилася в Пересопницькому монастирі. З 1600 до 1701 року історія її побутування невідома. 17 квітня 1701 року вона була подарована гетьманом України Іваном Мазепою до Переяславського кафедрального собору. З 1799 року зберігалася в бібліотеці Переяславської семінарії, згодом - у Полтавській семінарії, в Полтавському історико-краєзнавчому музеї, в заповіднику "Києво-Печерська лавра".

12 липня 1580 року вийшло перше видання Острозької Біблії. Це перше повне видання всіх книг Св. Письма церковнослов'янською мовою .

Надрукована книга у маєтку українського магната та політичного діяча князя Василя Костянтина Острозького (1526-1608) у спеціально організованій для випуску Біблії друкарні. Для друку був запрошений український першодрукар Іван Федорович (бл.1510-1583). Саме Острозька Біблія стала його останньою відомою книгою.

Зараз ви читаєте новину «Першу україномовну книжку писали 5 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути