понеділок, 30 липня 2012 14:14

Першу україномовну газету царська Росія знищила після четвертого номера

Першу україномовну газету царська Росія знищила після четвертого номера

Неподалік міста Лубен на Полтавщині встановлено пам'ятний знак братам Шеметам - видавцям та громадським діячам. Обидва із відомої на Полтавщині поміщицької сім'ї. Володимир Шемет – випускник Київського університету, член першої державної думи. Микола Шемет – недавній гімназист, котрий 1905 року став редактором першої в Україні газети рідною мовою "Хлібороб". Газета побачила світ 15 листопада. Мала наклад 5 тисяч примірників.

Адреса редакції була досить оригінальною: м. Лубни на Полтавщині, дім Шемета. Часопис закликав до політичних та економічних змін, зокрема, до автономії України в межах Росії, передачі землі селянам, цивілізованих виборчих органів влади, відкриття українських шкіл, 8-годинного робочого дня.

У газеті друкували переважно матеріали місцевого характеру. Окремі колонки відводили подіям у столиці та в сусідніх губерніях. Видання зразу ж отримало свого читача, хоч це було нелегко. За переписом населення 1897 року 85,4% тих, хто мешкав на території України, були неписьменними. На Полтавщині письменними були менше 17%.

Часопис закликав до політичних та економічних змін, зокрема, до автономії України в межах Росії, передачі землі селянам, цивілізованих виборчих органів влади, відкриття українських шкіл, 8-годинного робочого дня.

Незабаром лубенський повітовий справник появу "Хлібороба" пояснюватиме Полтавському губернатору таким чином: "После Высочайшаго манифеста 17 октября, где объявлена была свобода слова и печати, редактора и издатели, минуя местные органы, наблюдающие за печатью, начали издавать повременныя издания явочным порядком, которым воспользовался и Николай Шемет".

Вказівки не забарилися. Внаслідок приписів губернатора та згідно з дорученнями радника губернського правління Ахшарумова, щодо видавця Шемета та власника друкарні Іцковича відразу були застосовані судові переслідування. Таким чином четвертий випуск газети "Хлібороб" був арештований, а п'ятий друкувати заборонили. Так газета припинила своє існування.

До речі, у рапорті справника дається і коротка політична характеристика редакторові. Зокрема, у документі зазначено, що Микола Шемет належить до соціал-демократичної партії і бере активну участь у місцевих сходках.

Спогади сучасників зберегли чимало цікавих подробиць про братів Шеметів за їхньої молодості. Колишній лубенчанин Петро Крат якось квартирував у цієї родини і пізніше згадував: "… Я мав нагоду познайомитися з Володимиром Шеметом, який хоч був з великих панів та студентом Київського університету, але ходив у селянській чумарці та сивій смушевій шапці, а розмовляв лише українською мовою. Він завжди казав: "На Україні хай кожний чужинець говорить по-нашому, а як я поїду в його країну, там говоритиму по-їхньому".

Зараз ви читаєте новину «Першу україномовну газету царська Росія знищила після четвертого номера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути