вівторок, 05 грудня 2017 13:09

Історик пояснив ставлення нацменшин до української мови

Історик пояснив ставлення нацменшин до української мови
Усі нацменшини знають російську - Нахманович. Фото: "Ваад Украины"

Після здобуття Україною незалежності держава мало приділяла уваги політиці пам'яті, вважає історик Віталій Нахманович.

"Довгий час після набуття незалежності українці і Україна в цілому жили, як діти – все добре, всі навколо друзі, ми нікому не заважаємо, ні від кого нічого не очікуємо. Ну історія була, та кого вона цікавить. Яка там історична політика – нехай собі науковці пишуть історичні книжки.

Такого не буває. Бо насправді нація, держава – це не просто малюнок іншою фарбою на карті світу. Це певна цивілізація. А цивілізацію визначають не її кордони, а її культура, в самому широкому сенсі. Це і історія, і пам'ять про цю історію, і мова, і література, і цінності, традиції, форми спілкування. І саме це відрізняє одну державу, країну, народ від іншої", - каже історик, передає "Еспресо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Активна русифікація почалася в період застою

Угорці, румуни, греки, болгари та представники інших народів, що виступають проти обов'язкового викладання українською в школах, знають російську. Половина нею спілкуються і не знають своєї рідної мови.

"І в них це ніколи не викликало жодних заперечень, тому що до Росії ставлення, як до нормальної самодостатньої держави – якщо тут панувала Росія, то звісно вона насаджувала свою мову і нема жодних питань. А Україна – це що таке? Щось незрозуміле. Яка українська мова?! Дякуйте, що вам дозволили провести кордон на мапі і називатися державою. А ви що, хочете, щоб тут реально була Україна? З якого дива?! Ніколи такого не було – і на тобі. І це ж не зла воля – це психологічна реакція. Тобто ніхто не звик, що тут є щось самодостатнє. То є простір, за який треба боротися – не обов'язково зброєю, не обов'язково захопити, але це треба покрити ідеєю, тобто це має бути частиною нашої цивілізації", - вважає Нахманович.

28 вересня набув чинності закон "Про освіту". Він передбачає перехід навчання представників національних меншин на державну мову. Угорщина розкритикувала закон та висунула Україні ультиматум.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив ставлення нацменшин до української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути