Ексклюзиви
субота, 21 грудня 2013 18:37

Хто робить фашистом генія-мовознавця

Хто робить фашистом генія-мовознавця
фото: ua.racurs.ua

Професорові Гарвардського й Колумбійського університетів та почесному доктору Альбертського, Лундського та Харківського Юрієві Шевельову не таланить із офіційними вшануваннями його ювілеїв.

Президент Української вільної академії наук у США Альберт Кіпа понад п'ять років тому запропонував утворити українсько-американський комітет для відзначення 100-річчя від дня народження видатного українського вченого. Ініціативу підтримав Секретаріат тодішнього Президента України. Відповідний лист "пішов" на адресу тодішнього уряду, але Шевельов став, очевидно, заручником затяжної війни між нашим Президентом і Прем'єр-міністром.

Вдруге подібним чином не поталанило тепер. Одному з найбільших мовознавців-славістів світу й одному з найвеличніших українських інтелектуалів виповнювалося 105 років. До цієї дати народний депутат України Ірина Фаріон підготувала проект постанови ВРУ "Про відзначення 105-річчя від дня народження Юрія Шевельова". І хоча між теперішніми Президентом, Прем'єр-
міністром і більшістю в парламенті повна гармонія - знову "але". Юрію Шевельову доведеться чекати якогось із наступних ювілеїв.

Для Гепи і Допи німець, який обрав українське в часи окупації, може бути лише фашистом.

Етнічний німець, людина російської культури від народження, перейшов на український бік.

В час, коли адекватні люди, яких в Україні, вірю, переважна більшість, вшановують свого вченого, для окремих його теперішніх земляків - передовсім, харківських персонажів Гепи і Допи - він не є національним надбанням. В їхніх головах німець, який обрав українське в часи окупації, може бути лише фашистом.

Та від істини, перевіреної часом, не втекти: на злодієві шапка горить. Бувало, хто гучно кричав "фашист", сам таким і виявився. Не хто інший як фашист, наприклад, начальник 4-го відділу УГБ УНКВД у Харкові Давид Епельбаум, який у 30-их роках XX століття, сфальсифікувавши низку слідчих справ, був безпосередньо причетний до розстрілів мирних харків'ян.

Подібними виглядають і теперішні керівники цього міста, що наказали брутально, сокирою збити пам'ятну дошку, яку харківська громадськість встановила на будинку, в якому 30 років мешкав уродженець Харкова Юрій Шевельов.

Зараз ви читаєте новину «Хто робить фашистом генія-мовознавця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути