Перед плиткою поверхню не штукатурять

— Одне діло — скласти коробку, зовсім інше — хату в стані "Можна заносити меблі", — каже 45-річний Вадим Ільницький, виконроб з Києва. Його компанія зводить будинки під ключ.

Називає переваги й недоліки газобетону, як матеріалу для зведення основних стін і внутрішніх перегородок.

— Готова коробка з накритим дахом — це тільки початок, — про­довжує Вадим Ігоревич. — Далі починається монтаж утеплення, каналізації, водогону, електрики, опалення, вентиляції.

Всі ці процеси в газобетонному будинку робити простіше. Кріпити пінопласт легше, бо свердло заходить у блок, як у дерево. Це не довбати отвори в залізобетоні чи цеглі. Якщо на стіні якісь зуби чи нерівності — легко вичухати спеціальною теркою.

Монтувати проводку, водогін чи каналізацію теж простіше й дешевше. Бо для кабелів і труб потрібно робити канавки — штроби. У газобетоні їх прорізають ручним штроборізом.

Штукатурку наносять мінімальним шаром, бо зсередини криву стіну теж можна вирівняти теркою. Якщо плануєте закладати кахлем, штукатурку наносити не потрібно. Плитку кріплять одразу на блок.

Ширину вікон і дверей можна збільшити — газобетон перепиляти ножівкою для дерева.

Найбільшим недоліком газобетону Вадим Ільницький вважає крихкість.

— Забили дюбелі, повісили батареї, перевірили систему опалення, — каже Вадим Ільницький. — Потім зняли, щоб шпалери поклеїти. Чіп­ляємо батареї назад — дюбелі хитаються, випадають. Треба витягувати, забивати товщі й довші.

Зараз ви читаєте новину «Перед плиткою поверхню не штукатурять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути