Міцність конструкції залежить від каркаса

— На ринку є десятки теплиць, — каже 45-річний Віктор Лисюченко з міста Біла Церква Київської області. — Кожна має переваги й недоліки.

Віктор Іванович виготовляє теплиці на замовлення, певного розміру і за бажанням замовника. Або збирає з готових комплектів.

— У теплиці найголовніше — каркас, — розповідає. — На ньому краще не економити, зробити міцний. Дерев'яний найдешевший, але служить рік-два. Як сосну не просочуй оліфою, воском чи фарбою — від надмірної вологості згниє. Металевий стоїть довше. Головне — оцинковка й правильність монтажу. Кожен шуруп перед закручуванням краще вмочити в мастило. Бо на голому металі одразу лізе іржа.

Найміцнішим вважає каркас із профільованого алюмінію.

— Це — вічний, — говорить. — Але дорогий, такий можуть дозволити собі хіба олігархи. Їм теплиця потрібна, щоб водити гостей, а не вирощувати городину.

Найпопулярніші покриття для теплиць — одинарна поліетиленова плівка, подвійна плівка з армуючою сіткою із скловолокна, скло, полікарбонат, агроволокно.

— Кожне має особливості, — каже Віктор Іванович. — Плівка дешева, проста в монтажі, але служить всього сезон і погано тримає тепло. Такі теплиці пріють, їм потрібні вентиляційні вікна. Скло міцне, довговічне, витривале. Але боїться граду, дороге й важке. Під ним рослини швидше вигорають. Полікарбонат ще міцніший і довговічніший, не боїться граду. Найкраще тримає тепло, овочі не вигорають. Тільки ціна кусається.

Початківцям радить обшити теплиці агроволокном або армованою плівкою.

— Агроволокно навіть дихає, частково пропускає воду, рослини не пріють, — говорить. — І не вигорають під сонцем. Але матеріал трохи вразливий до поривчастого вітру. Армована плівка — остання тенденція. За правильного монтажу на міцний каркас служить до 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Міцність конструкції залежить від каркаса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути