Матрац обирають залежно від ваги та віку

М'які не підходять любителям спати на животі

— Купила путнього матраца й пустила стару перину на подушки, — каже 35-річна Інна Гандзюк з селища Срібне Чернігівської області. — Нарешті перестала щовечора підбивати постіль. За це баба зі мною місяць не говорила. Вона зробила цю перину ще дівкою, подарувала мені. Прошлий вєк.

Матраци бувають різні за шириною, довжиною, висотою, наповненням, жорсткістю. Їх обирають залежно від розміру ліжка, ваги та віку людини, особливості спання.

Автор: Підготувала Катерина Романчук
 

— Зі студентських років ненавиджу пружинні матраци, — говорить 53-річний Віктор Стеценко із села Гайок Білоцерківського району Київської області. — Так рипіли, що ніхто в кімнаті не міг спати. Тільки переселився у свою хату, купив безпружинний. Але й він був плохим. За пару років збився у грудки, після спання боліла спина. Взяв знову пружинного. Але грошей не зажав. Придбав такий, що кожна пружина в окремій торбинці.

Спочатку обирають жорсткість матраца.

Молодим людям вагою до 60 кг або літнім підходять м'які. Такі приймають форму тіла, знімають напруження м'язів, на них зручно спати. Однак їх не радять важким людям або тим, хто любить спати на животі. Бо хребет вигинатиметься, прийматиме неприродну форму, вранці болітиме.

Для важких людей, які сплять на спині, годяться жорсткі матраци. Вони довговічні, з часом не просідають і не втрачають форму. Однак не підходять тим, хто спить на боці.

Матраци середньої жорсткості — універсальні.

Слідом за жорсткістю обирають матеріал наповнення матраца. Бувають пружинні, поролонові, латексні, пінополіуретанові, з кокосовою стружкою, гречаною лузгою.

Пружинні є залежні й незалежні. У перших пружини з'єднані між собою в єдиний каркас. При навантаженні на одну пружину стискається весь матрац. Коштують від 2,5 тис. грн. У моделях з незалежним блоком кожна пружина не скріплена з сусідніми, стоять у власному полотняному чохлі. Такі корисніші для хребта.

Спина підкаже, який треба брати

— Ідеальний матрац — той, що підлаштовується під кожну частину тіла. Коли вибираєте, не соромтеся, лягайте, — говорить 41-річний Олександр Козир, консультант столичного магазину. — Ваша спина сама підкаже, який треба брати.

При виборі для сімейного ліжка треба врахувати різне навантаження. Зазвичай з одного боку лежатиме людина легша. Треба, щоб каркас не "поїхав".

— Правильна постава залежить від матраца. Пружинні шкодять дітям. Краще безпружинні, які витримають стрибки.

Дітям обирають матраци з гіпоалергенного наповнення латексу, твердої кокосової стружки та повітропроникного пінополіуретану.

— Дорогий — не означає кращий, — каже Козир. — Надійний буде з пінним наповнювачем. Такий має ефект пам'яті, приймає форму тіла. Однак не годиться тим, хто часто крутиться уві сні.

Перші пів року матрац перевертають раз на місяць, пізніше — щосезону. Це продовжує термін його служби та зберігає форму. Особливо про це треба не забувати, коли купили з ефектом "зима-літо". Якщо влітку залишатися на зимній стороні, у спеку тіло паритиметься.

Сімейні пари довіряють продавцям-чоловікам

— Матрац для молодої пари має бути інакший, ніж для подружжя середнього віку, — розповідає вінничанка 37-річна Валентина Дудник, спеціаліст з сексуального виховання. — Їм не підходять моделі з ефектом пам'яті. За кілька місяців такі перетворяться на млинець. Для втіх зручніші з незалежним пружинним блоком, що забезпечують достатню амплітуду рухів.

Молоді пари обирають моделі середньої жорсткості. Жорсткі викликають неприємні відчуття при стисканні колін і ліктів із поверхнею матраца.

— Головне, щоб не скрипів, — каже Дудник. — При виборі пари більше дослухаються продавців-чоловіків. Вважають, що вони краще розбираються.

60 разів за ніч в середньому рухається людина. Для комфортного сну матрац має бути на 10 см вище від каркаса ліжка, на 30 см довше за ріст людини й не менш як 80 см завширшки.

Зараз ви читаєте новину «Матрац обирають залежно від ваги та віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути