четвер, 10 липня 2008 18:25

Від Кузьми й Дем"яна починається медозбір

14 липня, понеділок — святих мучеників братів Косми та Деміана (ІІІ ст.). Вони були лікарями, плати не брали, тому їх назвали безсрібниками. Постраждали через заздрощі лікаря, який колись був їхнім учителем: він заманив їх у гори й убив. До святих звертаються з молитвою про зцілення від тяжких недуг. Початок літньої спеки: "Кузьма й Дем"ян загубили жупан". Починається активний медозбір: "Як Кузьма з медом, то Михайло (21 листопада. — "ГПУ") із ледом".

15 липня, вівторок — покладання чесної ризи пресвятої Богородиці в церкві у Влахерні — передмісті Константинополя. Ця частина одягу Богоматері була віднайдена в V cт. у селі біля міста Назарет у Палестині. Риза захищала столицю Візантійської імперії від нашестя ворогів. Так трапилося і при облозі міста русичами під проводом князя Аскольда 860 року. Після хресного ходу зі святинею Аскольд зняв облогу, погодився на перемир"я, а згодом прийняв християнство. Жінки, у яких хворіють діти, цього дня не працюють.

16 липня, середа — преподобного Анатолія, патріарха Константинопольського (V cт.). 457 року патріарх здійснив обряд помазання на царський престол візантійського імператора Лева Фракіянина. Відтоді помазання навхрест миром на знак передачі від Бога благодаті стало обов"язковим для монархів. "Кажани довго літають після заходу сонця — буде ясно й тепло".

17 липня, четвер — святого Андрія Крітського (VІІ — VІІІ cт.). Народився в місті Дамаску в Сирії й до семи років був німим. Після хрещення заговорив, став вивчати Святе Письмо. Автор багатьох християнських піснеспівів. "Мурахи ховаються в гнізда — на грозу або дощ".

18 липня, п"ятниця — преподобного Афанасія Афонського, який 960 року створив лавру на горі Афон у Греції, де став ігуменом. Мав дар зцілення, хресним знаменням лікував хворих і виганяв злих духів із одержимих. "Якщо на Афанасія яскравий місяць, то це віщує гарний урожай, тьмяний — чекай поганої погоди".

19 липня, субота — преподобного Сисоя, монаха-відлюдника в єгипетській пустелі. Міг повертати мертвих до життя (V cт.). "Якщо жовта акація сильно пахтить — на дощ".

20 липня, неділя — Влахернської ікони Божої матері, яку ще називають Одигитрією, тобто Провідницею. Її отримала в посаг Анна, сестра візантійського імператора. Вона стала дружиною князя Володимира Великого. У Києві ікона повертала сліпим зір, лікувала душевнохворих. На Клові на її честь були збудовані монастир і церква. "Висока й крута веселка — на вітер, низька й положиста — на дощ".

Зараз ви читаєте новину «Від Кузьми й Дем"яна починається медозбір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути