четвер, 05 березня 2009 18:08

На Василя-плаксивця дощ віщує прихід весни

9 березня, понеділок — обретіння голови Івана Предтечі. Після усікновення голови Пророка її таємно поховали на Єленойській горі й віднайшли під час будівництва храму, в якому вона перебувала (ІV cт.). Після зруйнування храму голова Івана Предтечі знову зникла. 452 року архімандритові Маркелу у видінні відкрилося місце її перебування. Святиню перенесли до Константинополя, де від неї зцілювалися смертельно хворі. На Обертіння птахи обертаються з вирію, чоловік обертається до жінки, адже в першого тижня посту будь-які любощі були заборонені. Цього дня заборонено прати білизну.

10 березня, вівторок — святого Тарасія, архієпископа Константинопольського (ІХ ст.). У це свято не можна було спати вдень, щоб у жнива не кунялося й не лихоманило.

11 березня, середа — святителя Порфирія, архієпископа з міста Гази в Палестині, чудотворця й цілителя (кін. IV– поч. V ст.).

12 березня, четвер — преподобного Тита пресвітера Печерського (ХІІ ст.). Посварившись із послушником Євагрієм, він тяжко захворів і перед смертю просив простити його. Євагрій сказав, що ніколи не простить і тут же впав мертвим, а Тит одужав і ніколи не хворів. Згадують преподобного Прокопія Декаполита, який, оселившись на березі Галилейського озера, уславився духовними подвигами, добротою, милістю, але непримиримістю до відступників (VIII ст.). Якщо на Прокопія-капельника дощ, буде гарний врожай на зернові.

13 березня, п"ятниця — преподобного Василя-сповідника, який виступав проти іконоборців (VIII ст.). На Василя-плаксивця дощ віщує остаточний прихід весни: "Василь зі стріх капає — землю поквапує".

14 березня, субота — преподобної мучениці Євдокії (ІІ ст.). Молитвою зцілювала хворих, хресним знаменням захищала від отруйних змій, багатьох навернула до християнства. За звинуваченням у чаклунстві прийняла мученицьку смерть без суду.

На Явдоху, 1 березня за старим стилем, розпочинається новий землеробський рік. Якщо цього дня сонячно — весна буде ранньою. Якщо дощ чи сніг — пізньою і затяжною: "Явдошка хвостом крутить". Звідки дме вітер на Явдохи, звідти буде ціле літо. Якщо зі сходу або півдня — літо буде посушливе, з півночі — холодне, з заходу — дощове. Хазяйки виносять відро картоплі з погребів і починають готувати її до ранньої посадки. Цього дня добре сіяти розсаду капусти. Від Явдохи дівчата починали співати веснянки.

15 березня, неділя — священномученика Богдана (Феодота), єпископа з кіпрського міста Киринії (ІV ст.). Якщо цього дня холодний вітер, то ще довго не буде трави: "Федот кошматий — паші не мати".

Зараз ви читаєте новину «На Василя-плаксивця дощ віщує прихід весни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути