Ексклюзиви
четвер, 15 травня 2008 18:30

На Симона Зилота заготовляють лікарське зілля

19 травня, понеділок — праведного Йова Многостраждального, який жив між 1500 та 2000 роками до Р.Х. Сатана піддав його стражданням: позбавив багатства, здоров"я, дітей. За вірність Господь повернув Йовові все втрачене. За переказами, він прожив 248 років. На Іова — "огірковий день": добре садити огірки, а також горох і боби. Уранці на Йова роса та ясна погода вдень віщують тривале тепло.

20 травня, вівторок — святого мученика Ананія-сотника, римського центуріона, родом із Каппадокії. За непохитну віру зазнав переслідувань, переніс тортур і 303 року був обезголовлений.

Дощі в травні — буде сухий і теплий вересень.

21 травня, середа — апостола та євангеліста Івана Богослова. Проповідь у малоазійському місті Ефесі. Там 95 року він написав Євангеліє. Учив, що без любові не можна наблизитися до Бога, за що його назвали апостолом любові. Помер у віці понад 100 років, довго залишаючись єдиним живим свідком земного життя Ісуса Христа.

На Довгого Івана саджають огірки, щоб були довгими й твердими. У середу на четвертому тижні після Великодня відзначають переполовіння П"ятидесятниці. Переплавну середу святкують, щоб влітку вберегтися від нещасного випадку на воді. Розпочинається купальний сезон. Перший раз заходячи у воду, промовляють: "Чорток, чорток, не ламай кісток, я у воду — ти з води!".

22 травня, четвер — перенесення мощей святителя Миколая з Мір Лікійських до італійського міста Барі (1087 рік). Весняного Миколу вшановують як покровителя коней. Із цього дня їх виганяють на нічне пасовище, переводять худобу на полонину, розпочинають стрижку овець.

23 травня, п"ятниця — апостола Симона Зилота, сина святого Йосипа Обручника, брата по плоті Ісуса Христа (І ст.). Проповідував у Лівії, Британії, Юдеї, Єгипті. В Абхазії прийняв мученицьку смерть на хресті. Похований у місті Нікопеї біля теперішнього Сухумі.

Цього дня нібито кожна трава має цілющу силу, тому жінки до схід сонця заготовляли лікарське зілля. Годують корів рослинами жовтого кольору, щоб молоко краще ссідалося на сир, масло було жовтішим. Травневе масло вважається помічним від багатьох дитячих хвороб.

24 травня, субота — День слов"янської писемності, встановлений на честь рівноапостольних Мефодія та Кирила з македонського міста Солуня. Вони впорядкували слов"янську азбуку, переклали слов"янською уривки зі Святого Письма (ІХ ст.).

25 травня, неділя — святого Єпифанія, єпископа Кіпрського,  письменника й церковного діяча ІV ст. Яскравий схід сонця цього дня віщує спекотне з пожежами літо.

Зараз ви читаєте новину «На Симона Зилота заготовляють лікарське зілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути