четвер, 30 жовтня 2008 18:26

На Дмитра останній день для сватань

3 листопада, понеділок — святих мучеників Дасія, Гая та Зотика (ІV ст.). Зруйнували поганське капище, за що язичники після катувань утопили їх у морі. Якщо на початку листопада утримується сонячна й тепла погода, з"явилися комарі — чекай теплої зими.

4 листопада, вівторок — вшанування Казанської ікони Божої Матері. Утримуються від будь-якої роботи. Вірили, що тих, хто цього не дотримується, Казанська покарає або пожежею, або великими збитками у господарстві. Моляться їй як захисниці від наглої смерті. Із Осінньої Казанської починаються похолодання.

5 листопада, середа — святого Ігнатія, патріарха Константинопольського (ІХ ст.). Син імператора Михайла, якого скинули з престолу. Підлітком його насильно віддали до монастиря. Став ігуменом обителі, згодом — константинопольським імператором. Якщо цього дня притрусить сніжком, то на Мотрону (22 листопада) стане зима.

6 листопада, четвер — мучениці Синклитикії, родом зі знатної аравійської родини. Із доньками прийняла мученицьку смерть за християнську віру (VІ ст.). Якщо перший сніг упаде на мокру землю — залишиться надовго.

7 листопада, п"ятниця — константинопольських мучеників Маркіяна й Мартирія, які виступили проти аріянської єресі (ІV ст.). Згадують преподобних Мартирія диякона та Мартирія затворника Печерських, які за життя уславилися чудо-творенням і вигнанням бісів із людей (ХІІІ–ХІV ст.).

8 листопада, субота — великомученика Дмитра Солунського, проконсула з грецького міста Солуня (нині — Салоніки). Прийняв мученицьку смерть за вірність християнству (ІV ст.). Вважається покровителем воїнів. На Дмитра влаштовують поминальні обіди, роздають милостиню за помин душі, прибирають могили й залишають на них їжу. На Дмитра — останній термін для сватань, щоб встигнути справити весілля до різдвяного посту.

9 листопада, неділя — святих мучениць Капітоліни та Єротиїди (ІV ст.). Багата вдова-християнка Капітоліна роздала своє майно бідним, відпустила рабів на волю. Її заточили до в"язниці й за відмову принести жертви язичницьким ідолам усікли мечем. Її служниця Єротиїда з нею прийняла мученицьку смерть. Згадують преподобного Нестора літописця (ХІ ст.). На його честь святкують День української писемності й мови.

Зараз ви читаєте новину «На Дмитра останній день для сватань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути