Ексклюзиви
четвер, 07 травня 2009 17:34

Дощовий травень обіцяє урожай

11 травня, понеділок — Ясона та Сосипатра, учнів апостола Павла, які проповідували в Малій Азії та Греції (І ст.). Будували храми і багатьох навернули до християнства. На Сосипатра добре дітей відлучати від грудей, але після цього не можна знову їх годувати грудьми — матимуть зурочливі очі.

12 травня, вівторок — дев"яти мучеників, які проповідували християнство в місті Кизик у Малій Азії (ІІІ ст.). За це їх язичники катували, а потім посікли мечами. Молитва до мучеників допомагає зцілитися від дев"яти хвороб-лихоманок.

13 травня, середа — апостола й мученика Якова Заведеєвого, одного з 12 учнів Христа. Проповідував в Іспанії. За непохитність у вірі обезголовлений 44 року в Єрусалимі. Щоб запобігти хворобам, на Якова нічого не сіють, не саджають, не стрижуть овець. Преполовення П"ятидесятниці — середина п"ятидесятиденного періоду між Великоднем і Трійцею. Садять кабаки, замовляють горобців, щоб не клювали соняшників.

14 травня, четвер — священномученика митрополита Київського Макарія, вбитого 1497 року татарами під час богослужіння. Його тіло перевезли до Софії Київської, де почали творитися дива: самі запалювалися свічки біля іконостасу, від гробниці йшло світло й вогонь. Мощі святителя Макарія нині знаходяться у Володимирському соборі Києва.

15 травня, п"ятниця — святителя Афанасія Великого, єпископа Олександрійського, який боровся за чистоту християнства (ІV ст.). П"ять разів сидів у в"язниці, 20 — провів у засланні, залишаючись непохитним у вірі. Перенесення мощей благовірних мучеників князів Бориса і Гліба до Вишгорода 1019 року Ярославом Мудрим, де біля них відбувалися чудесні зцілення. "Борис і Гліб сіють хліб" — сіють ярові й ранню гречку-"татарку". На Афанасія — "баришдень": тому, хто цього дня що-небудь продасть, увесь рік буде добре торгуватися.

16 травня, субота — мучеників Тимофія та Марти, які постраждали за віру під час гонінь на християн за імператора Діолектіана (ІІІ ст.). Після катувань подружжя розіп"яли на хресті, де вони провисіли обличчям одне до одного дев"ять днів. Якщо на Тимофія сонячно й тепло, то така погода буде й наприкінці місяця.

17 травня, неділя — святого Еразма сповідника, єпископа Формійського, Італія (ІV ст.). Воскресив сина вельможі, після чого 10 тис. жителів міста Лікії прийняли християнство. Якщо травень прохолодний і з дощами, чекай доброго врожаю.

Зараз ви читаєте новину «Дощовий травень обіцяє урожай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути