понеділок, 03 серпня 2020 16:33

З'ясували призначення артефакту з кістки мамонта

Учені розгадали таємницю доісторичного артефакту, створеного з кістки мамонта. За його допомогою майстри кам'яного віку виготовляли мотузки.

20-сантиметрову кістку із отворами, вкритими спіральними розрізами, знайшли 2008 року в печері Холе-Фельс на південному заході Німеччини. Вік знахідки визначили у 40 тис. років. Тоді вирішили, що предмет міг бути частиною музичного інструменту чи ритуальним об'єктом, повідомляє Ancient Origins.

Автор: ancient-origins.net
  На кістяний інструмент натрапив директор Інституту археологічних наук при Тюбінгенському університеті Ніколас Конард
На кістяний інструмент натрапив директор Інституту археологічних наук при Тюбінгенському університеті Ніколас Конард

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли прикраси, яким 120 тис. років

Попередні припущення відхилила доктор Льєжського університету в Бельгії Верле Ротс. Вона пропустила необроблені рослинні волокна через отвори бронзової копії інструменту і змогла створити 4 окремі міцні нитки, які можна було скрутити у трос. За словами вченої, цей інструмент був революційним. Використання подібної технології сприяло прогресу у виготовленні луків, рибальських і мисливських сіток, пасток, одягу і контейнерів для перенесення продуктів.

Археологи уже виявляли схожі предмети, виготовлені з рогів північного оленя, віком 15 тис. років у печері Гоф, що в Чеддерській ущелині у Великій Британії. Однак вік артефакту з кістки мамонта вказує на те, що виготовлення мотузки стало життєво важливою діяльністю людини на десятки тисяч років раніше.

Раніше археологи знаходили найдавніші нитки, виготовлені неандертальцями. Їм близько 50 тис. років. Відкриття засвідчило, що неандертальці створювали нитки і шнурки з природних волокон задовго до того, як людина розумна оволоділа цією технікою.

Зараз ви читаєте новину «З'ясували призначення артефакту з кістки мамонта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути