пʼятниця, 10 липня 2020 16:37

Знайшли прикраси, яким 120 тис. років

Археологи знайшли мушлі-прикраси під давніми похованнями у печері Кафзех на півночі Ізраїлю. Їх вік оцінюють у 120 тис. років.

На знахідці були виявлені залишки червоної вохри та невеликі рукотворні дірочки. Припускають, що через них доісторичні люди нанизували нитку для створення намиста, яке носили на шиї, повідомляє CNN.

Для підтвердження такої гіпотези вчені змоделювали можливе зношення зразків. Спочатку потерли сучасні мушлі піском, камінням та шкірою, а згодом нанизали їх на мотузку з дикого льону. Коли нові зразки порівняли із давніми то побачили ідентичні сліди на поверхні. Дійшли висновків, що давні мушлі розміщувалися щільно одна від одної.

Автор: Daniella Bar-Yosef Mayer
  Доісторичні люди виготовляли намиста 120 тис. років тому
Доісторичні люди виготовляли намиста 120 тис. років тому

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали коштовність, якою користувалися люди кам'яного віку

Провідний автор дослідження Даніелла Бар-Йосеф Майер називає знахідки прикладом найдавніших прикрас. Імовірно, такі намиста вказували на приналежність особи до певної групи, або демонстрували статус чи якісь переконання. Також знахідки вчергове змінюють уявлення про майстерність доісторичних "примітивних" мисливців-збирачів.

Цікавим є і той факт, що подібні, але неперфоровані 160-тисячолітні мушлі, знайшли у печері Міслія, що розташована ближче до Середземного моря. Проміжок часу між ними та мушлями з Кафзеху може привідкрити таємницю винайдення людиною мотузки.

У квітні 2020 року археологи виявили найдавніші нитки, виготовлені неандертальцями. Їм близько 50 тис. років. Нове відкриття засвідчило, що неандертальці створювали нитки і шнурки з природних волокон задовго до того, як людина розумна оволоділа цією технікою.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли прикраси, яким 120 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути