Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2013 10:43

Зуби мудрості є побічним ефектом еволюції людини

Зуби мудрості є побічним ефектом еволюції людини
Фото: dentalworld.ru

Розплачуватися за право бути царем природи людям доводиться болями в спині, зубами мудрості і багатьом іншим, пише "Комсомольська правда" з посиланням на Daily Telegraph.

Можливо, еволюція і піднесла людей на вершину світу живих істот на Землі і зробила їх набагато розумнішими за приматів, але вона також нагородила нас і багатьма хворобами.

Успіхи далися людству дорогою ціною. За них доводиться розплачуватися маленькими і великими мінусами. Прикладів цьому безліч. Люди значно розумніші найрозумніших тварин, але в прямій пропорції із зростанням обсягу мозку у нас зменшилися роти, що призвело до появи зубів мудрості, явного мінуса.

Або інший приклад: наші далекі предки почали пересуватися на двох кінцівках 6-7 мільйонів років тому. Це призвело до серйозних змін у скелеті. Їх результатом стали болі в спині, від яких мучиться зараз майже все людство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наші предки мільйон років тому використовували вогонь - археологи

Раніше спини людей або вірніше їхніх дуже далеких предків були вигнуті дугою. Вертикальне ж положення перетворило наш хребет в щось на зразок стовпа, який призначений для того, щоб переносити велику вагу. Це в свою чергу призвело до утворення "S"-подібної фігури, яка допомогла людям зберігати рівновагу при ході, але з іншого боку, провокувала болі в нижній частині спини.

Те ж саме можна сказати про пласкостопість і вивихи кісточок. Незважаючи на те, що їх вважають наслідками сучасного способу життя з його гострою нестачею рухів, ці недуги мучать людство вже 3,5 мільйона років.

На думку професора Бостонського університету Джеремі Десільви, одного з авторів дослідження впливу еволюції на здоров'я сучасної людини, пише Daily Telegraph, люди могли б ходити і бігати більш ефективно, якби робили це на кінцівках, схожих на ті, що використовують зараз бігуни-ампутанти зразок Оскара Пісторіуса, а не на кінцівках, які складаються з 26 індивідуальних рухливих частин.

Зараз ви читаєте новину «Зуби мудрості є побічним ефектом еволюції людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути