пʼятниця, 11 грудня 2020 18:30

Знайшли мозаїку, яка може змінити погляд на історію Британії

Знайшли мозаїку, яка може змінити погляд на історію Британії
У Великій Британії знайшли мозаїку, створену за десятки років після відходу римлян Фото: Nitional Trust

Археологи виявили першу відому британську мозаїку, створену в середині V ст., на руїнах римської вілли Чедворт у Глостерширі. Припускають, що знахідка може змінити погляд на історію Британії тих часів.

Традиційно історики вважали, що економіка Британії пішла на значний спад наприкінці IV ст. Ситуація погіршилася після відходу римлян 410 року. Функціонери, полководці та солдати легіонів забирали із собою зарплатню та решту грошей, а ті що залишилися на місцях не отримували їх зовсім, адже нові на острів не завозили. Тоді ж населення відмовилося від дорогого імпорту, розкішних ремесел та перейшло до натурального господарства. Великі міста та вілли покинули зовсім чи перепланували. Розпочалися "темні віки", повідомляє The History Blog.

Однак, за словами археологів, нові відкриття у багатьох місцях свідчать, що багато адміністративних районів гарно пережили крах римського правління та прихід до влади місцевих воєначальників і в цьому Чедворт не є якимось унікальним.

Датувати мозаїку допомогли виявлені в так званій кімнаті 28 вілли залишки вугілля та кісток. За ними встановили, що стіни маєтку заклали 424 року, а отже, мозаїку могли покласти лише після того. Нині її майже втрачено, збереглися лише краї вкриті візерунком.

Учені розповідають, що за якістю вона значно поступається більш давнім мозаїкам, але її вік називають вагомим доказом того, що мозаїчні роботи виконували і за відсутності римської адміністрації та багатств, а мешканці вілли вели витончене життя ще десятки років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виявили античну фреску, яку порівнюють з "Моною Лізою"

У руїнах 1600-річного храму на південному сході Туреччини археологи розкопали майже вцілілу ранньовізантійську мозаїчну підлогу. Її планують реставрувати і відкрити для широкого загалу. Мозаїка містить зображення геометричних фігур, тварин, людей, сцени полювання, а також 9 рядків, написаних давньосирійським письмом естрангело. На деяких людських фігурках написано назви місяців "квітень" і "червень".

Зараз ви читаєте новину «Знайшли мозаїку, яка може змінити погляд на історію Британії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути